Program postkontrole sadnog materijala

Kvalitetan i sortno čist sadni materijal je također nužan preduvjet uspješne voćarske proizvodnje. Već duži niz godina naši voćari i rasadničari susreću se s problemima vezanim za kvalitetu i autentičnost voćnog sadnog materijala koji se distribuira iz drugih zemalja. Na tržište RH uvoze se voćne sadnice lošije kvalitete, upitne sortne čistoće i zdravstvene ispravnosti i sade u intenzivne nasade. Istovremeno naši proizvođači reprodukcijskog sadnog materijala –  rasadničari su u sustavu stručnog nadzora i podliježu kontroli zdravstvene ispravnosti i kvalitete sadnog materijala, dok u RH dolazi materijal iz drugih zemalja koji se dovoljno ne kontrolira te postoji mogućnost sadnje neodgovarajućeg sadnog materijala upitne sortne čistoće. Zbog zaštite proizvođača od nelojalne konkurencije i sigurnosti voćara kod nabave kvalitetnog sadnog materijala, potrebno je provoditi kontrolu sadnog materijala na tržištu i uspostaviti sustav postkontrole reprodukcijskog sadnog materijala svih kategorija koje se sade u naše proizvodne nasade.

Postupkom provođenja postkontrole kontrolirao bi se određeni postotak proizvedenog sadnog materijala, a koji bi se utvrdio godišnjim planom postkontrole. Postkontrola se provodi temeljem stavka 6. članka 41. Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (NN 140/05, 35/08, 25/09, 124/10, 55/11, 14/14), a uključuje skup postupaka i tehnika koje omogućavaju nadzor kvalitete sadnog materijala voćnih vrsta nakon obavljenog stručnog nadzora godišnje proizvodnje i sadnog materijala iz drugih izvora koji nije pod stručnim nadzorom, a koje osiguravaju održavanje i čuvanje autentičnosti i čistoće sorte.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content