Nacionalno istraživanje prehrambenih navika adolescenata i odrasle populacije

Opis projekta

Centar za sigurnost hrane (CSH), uz financijsku potporu Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), provodi nacionalno istraživanje koje ima za cilj prikupiti podatke o prehrambenim navikama adolescenata od 10 do 17 godina, odraslih od 18 do 64 godine i starijih od 65 do 74 godine. Istraživanje će se, u periodu od 2018. do 2022., provesti na reprezentativnom uzorku za RH ove dobne populacije. Istraživanje će se bazirati na EFSA EU Menu metodologiji, u cilju dobivanja kvalitetnih podataka na individualnoj razini koji će biti usporedivi s podacima i iz ostalih EU zemalja. Istraživanje je podijeljeno u tri faze. U prvoj fazi je predviđena implementacija EU Menu metodologije na nacionalnu razinu, kako bi se obuhvatile specifičnosti prehrambenih navika. U ovoj fazi provesti će se pilot istraživanje u svrhu testiranja postavljene metodologije. U drugoj fazi predviđeno je anketiranje ispitanika u trajanju od dva neuzastopna dana, kroz sva četiri godišnja doba, kako bi se obuhvatile razlike u konzumaciji hrane uvjetovane dostupnošću sezonskih namirnica i životnog stila. U zadnjoj fazi slijedi obrada prikupljenih podataka i slanje podataka EFSA-i u formatu koji je EFSA propisala putem platforme DCF (Data Collection Framework).

Cilj projekta

Cilj ovog projekta je prikupiti podatke o prehrambenim navikama, opće socio-demografske podatke, antropometrijske podatke, podatke o količini i učestalosti konzumacije hrane i pića, dodataka prehrani i prehrambenim navikama adolescenata i odraslih intolerantnih i/ili alergičnih na određenu hranu.

Osim omogućavanja kvalitetne procjene rizika, s ciljem osiguranja zdravlja populacije i zaštite potrošača, ovo istraživanje omogućit će prikupljanje detaljnih i visokokvalitetnih podataka o prehrani ove najranjivije populacijske skupine, te će kao takvi koristiti:

  • Nutricionistima – za kreiranje smjernica i preporuka za pravilnu prehranu 
  • Industriji i subjektima u poslovanju s hranom – u cilju prilagođavanja asortimana i (re)formulacije hrane sukladno potrebama i zahtjevima tržišta
  • Epidemiolozima – za stavljanje u odnos s prevalencijom pojedinih bolesti, što ima za posljedicu procjenu utjecaja prehrane na pojavnost istih
  • Nadležnim tijelima – za donošenje propisa na nacionalnoj razini kojima bi se utjecalo kako na zdravlje potrošača tako i na ukupno zdravstveno stanje populacije

Voditelj projekta

dr. sc. Darja Sokolić, Centar za sigurnost hrane (CSH)

Projektni tim

dr.sc. Martina Jurković, dipl. ing. preh. teh., CSH
Davor Ileš, dipl. ing. el., CSH
Darko Mikec, univ. spec. techn. aliment., CSH
Vlatka Buzjak Služek, dipl. ing. preh. teh., CSH 
Sara Mikrut, dipl. iur., CSH
Martina Pavlić, mag. nutr., CSH

Vrijednost projekta

145.000 €

Izvor financiranja

Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA)

Nositelj projekta

Centar za sigurnost hrane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu

Partneri na projektu

prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
doc. dr. sc. Ines Banjari, Prehrambeno-tehnološki fakultet, Osijek
prof. dr. sc. Irena Colić Barić, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
doc. dr. sc. Ivana Rumbak, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
doc. dr. sc. Irena Keser, Prehrambeno biotehnološki fakultet, Zagreb
izv. prof. dr. sc. Jasna Pucarin Cvetković, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb

Podugovarač

Alpha Score d.o.o.

Trajanje projekta

4,5 godine (od 2018. do 2022.)

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA