Istraživanje i razvoj u sektoru voća i povrća

Gnojidba jabuka

Prekomjerne količine dušika imaju brojne negativne efekte jer se dušična mineralna ne zadržavaju u tlu nego se svi viškovi ispiru u podzemne vode čime predstavljaju ekološki problem. Također, dušik potiče vegetativni rast te se biljka troši za proizvodnju zelene mase umjesto za plodove . Jabuka je biljna vrsta čiji se plodovi nakon berbe skladište u hladnjačama u kontroliranim uvjetima dugi period vremena te su brojna istraživanja pokazala da je za uspješno čuvanje imperativ da je plod odgovarajuće opskrbljen biogenim elementima. Također, vrlo su važni međusobni omjeri pojedinih elemenata jer se smatra da manjak kalcija uzrokuje pojavu gorkih pjega i ostalih fizioloških poremećaja ploda tijekom čuvanja.

U sklopu programa Istraživanje i razvoj u sektoru voća i povrća istraživanja optimalne gnojidbe dušikom provode se na području Istočne Hrvatske u pet voćnjaka na četiri odabrane sorte: Golden delicious, grupa Jonagold, Idared i Fuji. Glavni cilj istraživanja je osigurati stabilne i visoke prirode (70 t/ha jabuke) te optimalni omjer hranjiva u plodovima uz upotrebu optimalnih količina dušičnih gnojiva. Istraživanja obuhvaćaju sve aspekte voćarske proizvodnje, sadržaj biljci dostupnih hranjiva u tlu te opskrbljenost listova i plodova tijekom vegetacije uz praćenje priroda i parametara kvalitete plodova.

Povrćarstvo

U sklopu programa Istraživanje i razvoj u sektoru voća i povrća osnovan je Odjel za povrćarstvo te je u tijeku njegovo opremanje na lokaciji Pitomača. Krajnji cilj Odjel za povrćarstvo je napraviti iskorak i omogućiti razvoj platforme koja će prijenosom znanja znastveno-stručnih istraživanja u praksu te razvojem novih proizvođača povrća omogućiti jačanje domaće povrćarske proizvodnje. Prema planu rada glavne aktivnosti Odjela uključuju: Inkubator za razvoj povrćarstva, edukaciju i transfer znanja, stručna i znanstvenih istraživanja, razvoj centra znanja kao platforme za suradnju i razvoj, održavanje banke biljnih gena povrća kao i opisne sortne liste povrća. Također, planirane su i aktivnosti post kontrole presadnica povrća. Inkubator za razvoj povrćarstva ima vrlo veliki značaj jer omogućuje stvaranje uvjeta za zapošljavanje i napredovanje zainteresiranih pojedinaca i ciljanih skupina (mladi) kroz njihovu inkubaciju i edukaciju, a čiji će efekti biti vidljivi na brojnim razinama (ekonomski – povećanje prihoda pojedinaca i lokalne zajednice, socijalni – uključivanjem marginalnih skupina društva, demografski – oživljavanje hrvatskog sela, ostanak i povratak mladih, itd.). Kapaciteti Odjela za povrćarstvo uključivati će 30 plastenika od kojih će 24 plastenika služiti za edukaciju, a preostali plastenici će služiti za provođenje znanstveno-stručnih istraživanja samog Odjela.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content