Premijer Plenković na 28. Državnoj stočarskoj izložbi

Ovogodišnji je Međunarodni jesenski bjelovarski sajam odnosno 28. Državnu stočarsku izložbu otvorio premijer Andrej Plenković, istaknuvši tom prigodom stratešku važnost poljoprivrede kao gospodarske grane ali i našeg nacionalnog identiteta.

„Unatoč pandemiji, vrijednost poljoprivredne proizvodnje je u prošloj godini porasla za 7 posto, što je najveći rastvrijednosti proizvodnje od 2008. godine. Istodobno, vanjsko trgovinski deficit u poljoprivrednim i prehrambenim proizvodima smanjen je za čak 30 posto. Također, bilježimo dvoznamenkasti rast produktivnosti u odnosi na 2019., što nas svrstava na drugo mjesto po rastu produktivnosti u Europskoj uniji. To su pozitivni pokazatelji koji potvrđuju da naše mjere donose rezultate“, rekao je premijer Plenković.

Hrvatskim je poljoprivrednicima do 2027. osigurano pet milijardi eura što je za 1,4 milijarde eura više nego u prošlom razdoblju. U 10 godišnjem razdoblju za koji je izrađen nacrt strategije poljoprivrede, to je približno 7,5 milijardi eura.

„U toj dugoročnoj viziji naš poljoprivredni sektor proizvodi više, kvalitetnije i konkurentnije, brine se o prirodnim resursima, prilagođen je promjenjivoj klimi i uspješan u tim uvjetima“, istaknuo je između ostaloga premijer Plenković pojašnjavajući zacrtani cilj strategije – povećanje vrijednost hrvatske poljoprivredne proizvodnje do 2030. godine na 30 milijardi kuna godišnje najavljujući tako nastavak ulaganja u produktivnost i konkurentnost.

I ova će 28. Državna stočarska izložba održana u sklopu sajma ovog prvog rujanskog vikenda u organizaciji Centra za stočarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i pojedinih uzgojnih udruženja, doprinijeti povećanju kvalitete uzgoja a time i produktivnosti i konkurentnosti hrvatskih stočara.

„Ovogodišnja Državna stočarska izložba u Gudovcu održava se u posebnim uvjetima uzrokovanih pandemijom COVID – 19, stoga veliku zahvalnost dugujemo onim uzgajivačicama i uzgajivačima, koji su unatoč pandemiji odlučili sudjelovati i tako održati ovu tradicionalnu manifestaciju. Time je još jednom potvrđena iznimna odlučnost uzgajivačica i uzgajivača za održanjem i razvojem stočarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj“, ističe dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a.

Na izložbi je 145 uzgajivača prikazalo 288 grla u 72 kolekcije 35 pasmina goveda, konja, svinja i ovaca, a većina njih sudjelovala je u natjecateljskom dijelu programa u kojemu su domaći i strani suci ili stručna povjerenstva odabrali tri najbolja grla u svakoj kolekciji te šampionska grla pojedinačnih izložbi.

Šampionka holstein pasmine je krava Stela (HR 3201068749) uzgajivača Mirka Bačanija (Rumenjak, Koprivničko – križevačka županija) , a šampionka simentalske pasmine goveda je krava Roberta (HR 0200261601) uzgajivača Tomislava Bukala (Praščevac, Zagrebačka županija).

Šampionsko grlo lipicanske pasmine konja je mlađa kobila 458 Mima XXVIII, životnog broja 191001030045816, vlasnika Vinka Filipovića (Županja, Vukovarsko – srijemska županija).

Mladi nerast durok pasmine PB 053-55/63 šampionsko je grlo izložbe svinja. Posjednik šampionskog grla je  Mladen Čižmešinkin iz Novog  Virja (Koprivničko – križevačka županija).

U ovčarskom dijelu izložbe u kategoriji inozemnih pasmina šampion je ovan iz pasmine Ile De France,  HR 431311947 posjednika Mladena Matika (Bjelovar, Bjelovarsko – bilogorska županija), a u kategoriji hrvatske izvorne pasmine ovan pasmine lička pramenka, HR 231837774 posjednika Zdene Ramljaka (Kompolje Koreničko, Ličko – senjska županija).

„Osvojene nagrade i šampionska zvona ostaju trajni dokaz uspješnog sudjelovanja, ali i izvrsnog uzgojno-selekcijskog rada“, istaknuo je dr. sc. Zdenko Ivkić, voditelj HAPIH-ovog Centra za stočarstvo.

Veliku je važnost i revijanog dijela izložbe među kojima je tradicionalno jedan od najbolje prihvaćenih programa, ove godine 15. Kup mladih uzgajivača ili Bambino kup, na kojem je 20 djece u dobi 3-16 godina predvodilo 18 teladi.

„Mladi uzgajivači predstavljaju budućnost domaćeg uzgoja i jednog će dana naslijediti gospodarstva svojih roditelja. Istodobno, ovaj je Kup na kojem uče pravilno postupati s izložbenim grlima, i priprema mladih uzgajivača za sudjelovanje na budućim izložbama“, zaključuje dr. sc. Ivkić.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content