Proglašeni pobjednici projekta „Najljepši školski vrtovi“

Zlatnu povelju osvojila je Osnovna škola Sirač, a prve nagrade u ostalim kategorijama odlaze u Krapinu, Lipik, Draž i Golu

U petak 11. ožujka 2022. u studiju Hrvatske radiotelevizije (HRT) Anton Marti održano je svečano proglašenje pobjednika HRT-ova projekta Najljepši školski vrtovi za sezonu 2020/21 koji se već dugi niz godina uspješno provodi u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja te uz potporu Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost i brojnih privatnih donatora.

Osnovna škola Sirač osvojila je Zlatnu povelju HRT-a za pobjednički školski vrt, dok je titulu najljepšeg vrtića u Hrvatskoj zaslužio vrtić Sunčica iz Krapine.

Nagradu za najljepšu učionicu na otvorenome, koju dodjeljuje Ministarstvo znanosti i obrazovanja, dobila je OŠ Antuna i Ivana Kukuljevića iz Varaždinskih Toplica, a Zelenu povelju Fonda za energetsku učinkovitost osvojila je OŠ Lipik. U kategoriji najljepših školskih vrtova područnih škola na prvom je mjestu OŠ Gola – Područna škola Otočka.

Baranjskoj OŠ Draž dodijeljena je nagrada Ministarstva poljoprivrede za tradicijski uzgoj koju je kao članica stručnog povjerenstva uručila dr.sc. Iva Pavlinić Prokurica iz HAPIH-a.

Kroz ovaj hvalevrijedan ekološko-obrazovni projekt uređivanjem i njegovanjem školskih vrtova djeca od malih nogu razvijaju ljubav prema prirodi i uče prepoznavati vrijednost i cijeniti ljepotu podneblja u kojem žive. Projektom su obuhvaćeni svi uzrasti, od vrtićke do srednjoškolske djece, uključujući i polaznike centara za odgoj, obrazovanje i rehabilitaciju.

Projekt promiče isključivo organsku poljoprivredu, uzgoj izvornog i domaćeg bilja, prepoznavanje ljepote vlastitoga krajolika te povratak tradicijskim vrtovima u svim dijelovima Hrvatske, ističu organizatori, a kroz niz radionica, stručnih skupova i posjeta članova stručnog povjerenstva projekta, kojeg čine predstavnici Ministarstava i relevantnih državnih ustanova, kod djece se razvija i potiče svijest o zdravim navikama i uravnoteženoj prehrani.

Projekt ‘Najljepši školski vrtovi’ ušao je u 28. godinu održavanja, a prijave za natjecanje mogu se slati do Dana planeta Zemlje 22. travnja, na mail najljepsi.vrtovi@hrt.hr.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content