Prijavite dijete na prvo Nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama djece u RH i saznajte je li prehrana Vašeg djeteta u skladu s preporukama za pravilnu prehranu!

Ako imate dijete u dobi od 3 mjeseca do 9 godina i želite biti aktivni sudionik prvog Nacionalnog istraživanja o prehrambenim navikama djece u Hrvatskoj, prijavite se!

Kao nagradu za sudjelovanje u istraživanju dobit ćete povratnu, personaliziranu informaciju o prehrambenim navikama Vašeg djeteta, kao i brošuru s preporukama za pravilnu prehranu koju je izradio tim stručnjaka i nutricionista, a koja Vam može poslužiti kao relevantan izvor informacija i svojevrsni vodič za prehranu Vašeg djeteta.

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s partnerima, Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom Sveučilišta u Zagrebu, Prehrambeno-tehnološkim fakultetom Osijek i Hrvatskim zavodom za javno zdravstvo, u rujnu je krenula s prikupljanjem podataka o prehrambenim navikama djece na području cijele Hrvatske. Istraživanje se provodi sukladno europskoj metodologiji te će dobiveni podaci biti usporedivi sa ostalim EU zemljama,  a trajat će godinu dana, kako bi se prikupili podaci o konzumaciji sezonske hrane i specifičnosti prehrane tijekom svakog godišnjeg doba.

„Ono po čemu se ovo istraživanje razlikuje od ostalih istraživanja o prehrambenim navikama je standardizirana EU metodologija koja podrazumijeva prikupljanje podataka o količini konzumirane hrane na individualnoj razini. Npr. ukoliko ste djetetu servirali 2dl mlijeka, a 1dl isipali u sudoper, upravo ćete taj podatak upisati u dnevnik prehrane. Osim toga, prikupljaju se i svi dodatni podaci o konzumiranoj hrani: način na koji je pripremljena, gdje su nabavljene namirnice, o vrsti ambalaže, vremenu, mjestu i prigodi konzumiranja hrane… Kao takvi oni su jedinstveni i visoko vrijedni,“ ističe voditeljica istraživanja, dr.sc. Darja Sokolić iz HAPIH-a.

„Iako podatke primarno prikupljamo  u svrhu što bolje procjene rizika podrijetlom iz hrane, odnosno kako bi dobili konkretan podatak koliki je unos pojedinih namirnica pa posljedično i sam potencijalni rizik za dijete, oni će nakon objave biti javno dostupni i moći biti od koristi široj akademskoj zajednici, s ciljem osiguranja zdravlja ove najranjivije dobne populacije.  Nutricionistima – za kreiranje smjernica i preporuka za pravilnu prehranu, epidemiolozima  – za stavljanje u odnos s prevalencijom pojedinih bolesti, ali i industriji s ciljem prilagođavanja asortimana i (re)formulacije hrane sukladno potrebama i zahtjevima tržišta,“ zaključuje doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić, ravnatelj HAPIH-a.

Prijaviti se možete ispunjavanjem slijedećeg obrasca (https://www.hah.hr/poziv-za-sudjelovanje-u-prvom-nacionalnom-istrazivanju-prehrambenih-navika-dojencadi-i-djece-do-9-godina/obrazac-za-prijavu/ ) ili nas kontaktirajte na broj 099 384 9910 (nazovite, pošaljite SMS, Viber ili WhatsApp poruku) kako bismo Vas uputili u daljnje korake.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content