Preporuke vezano za posljedice izbijanja požara na lokaciji Brijest

U ovom trenutku, bez konkretnih analitičkih podataka, osjetljivo je preliminarno iznositi zaključke vezano za posljedice ovog nesretnog događaja.

U intenzivnoj smo komunikaciji i koordinaciji s Ministarstvom poljoprivrede, Državnim inspektoratom Republike Hrvatske, zavodima za javno zdravstvo i Stožerom civilne zaštite OBŽ-a te izrađujemo hitnu procjenu potencijalnog rizika za zdravlje ljudi i životinja, a koja može proizlaziti iz konzumacije hrane i hrane za životinje na području izloženom potencijalnom riziku.
Ono na što možemo u ovom trenutku ukazati je da se, na područjima koja se nalaze u neposrednoj blizini požarišta, a dok još nemamo završenu konkretnu procjenu, svo voće te plodovito povrće (npr. paprika) i korjenasto (npr. mrkva, peršin) može konzumirati ako se dobro opere i/ili oguli, dok se ne preporučuje konzumacija lisnatog povrća npr. salate i blitve, jer ju je teže oprati zbog velike i neravne površine. Iz istog razloga ne preporučujemo branje i konzumaciju ljekovitog bilja. Što se tiče kupusnjača, potrebno je skinuti sve površinske listove, dobro oprati te se i one mogu konzumirati.
Dok traje izdimljavanje, gdje god je još uvijek osjeti neugodan miris s površina zahvaćenim požarom, životinje bi se trebale držati u zatvorenim i natkrivenim prostorima. To se odnosi na stoku, perad i pčele, te ih također ne bi trebali hraniti hranom koja je bila izložena česticama dima. Pri tome je preporuka ne puštati životinje na pašu u područjima obuhvaćenim širenjem dima. U hranidbi ne koristiti trave, djeteline i lucernu u svježem stanju iz otkosa nakon izbijanja požara, niti sijeno pripremljeno nakon izbijanja požara. Nadalje, preporučujemo obratiti dodatnu pažnju i pratiti zdravstveno stanje životinja te o svim neuobičajenim pojavama žurno izvijestiti veterinarsku službu.
Čim budemo imali preliminarne rezultate i konkretnije informacije, javnost će o istima biti bez odgode obaviještena. Temeljem pozitivnih propisa RH, Državni inspektorat RH je nadležan za poduzimanje mjera radi uklanjanja mogućih štetnih posljedica na okoliš uslijed izvanrednih događaja.

Izvor fotografije: Davor Javorović, Pixsell

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content