Premijer Plenković u Osijeku otvorio Regionalni distribucijski centar za voće i povrće

Regionalni distribucijski centar Osječko-baranjske županije za voće i povrće u Eko-industrijskoj zoni Nemetin je od jučer (22. veljače 2023.) otvoren za potrebe skladištenja, sortiranja, pakiranja i trženja roba lokalnih poljoprivrednika, kojima je sada na raspolaganju 29 rashladnih komora hladnjače kapaciteta 3.228 tona. 

Objekt je svečano otvorio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, u nazočnosti potpredsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ministra regionalnog razvoja i fondova EU Šime Erlića, ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu doc.dr.sc. Darje Sokolić te ostalih uzvanika. 

„Regionalni distribucijski centar OBŽ za voće i povrće podiže kvalitetu hrvatske poljoprivrede u Osječko-baranjskoj županiji i direktno ide na korist proizvođačima voća i povrća. Ono što do sada nisu mogli, dakle ubrati svoje proizvode i uskladištiti ih u ove hladnjače te čekati optimalan trenutak za prodaju, po najpovoljnijoj cijeni, od sada će moći. To je dio naše poljoprivredne politike unaprjeđenja i poljoprivredne infrastrukture i kvalitete proizvoda, a naravno time i kvalitete hrane“, rekao je premijer Plenković.

U Osječko-baranjskoj županiji se proizvodi 31 posto hrvatske pšenice, 20 posto kukuruza, 26 posto ječma, 46 posto suncokreta, 38 posto raži te 31 posto mlijeka i Hrvatska ne može razvijati poljoprivredu bez ove županije, podcrtala je ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Odala je priznanje Osječko-baranjskoj županiji na inicijativi kao i na iskoraku i hrabrosti, te istaknula napore Vlade i resornog ministarstva u realizaciji ovog koji će poljoprivrede proizvođače usmjeriti na udruživanje, preradu, kao i povećanje ekološke proizvodnje. Najavila je za ožujak novi javni poziv za program edukacije poljoprivrednika koji se žele udružiti u proizvođačke organizacije te koristiti upravo ovakvu infrastrukturu, za njih i izgrađenu. 

Ukupna investicija ovog strateškog projekta iznosi 14,6 milijuna eura, od čega 10 milijuna eura čine bespovratna sredstva, dok je 4,6 milijuna eura osigurala Osječko-baranjska županija, koja je i vlasnik trgovačkog društava koje upravlja ovom kapitalnom investicijom. 

„Projekt je izuzetno bitan jer će pružiti potporu proizvođačima voća i povrća na području naše županije i šire, ali i dati dodanu vrijednost njihovim proizvodima“, rekao je Osječko-baranjski župan Ivan Anušić, i, zahvalivši se svima koji su sudjelovali i pomogli realizaciju projekta, istaknuo kako je RDC OBŽ za voće i povrće izgrađen uz veliku pomoć Vlade RH, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU te Grada Osijeka. Zajednička je sinergija rezultirala uspješnom realizacijom ovog strateškog županijskog projekta, što je, kaže Anušić, formula za daljnji razvoj Slavonije i istoka Hrvatske. 

Suvremeni objekt na površini od 8.182,15 četvornih metara, projektiran po načelu održive gradnje, zaštite okoliša te korištenja obnovljivih izvora energije, opremljen svom potrebnom tehnologijom za početak rada, dobit će i svoju drugu i treću fazu nadogradnje koja će uključivati infrastrukturu za još višu razinu usluga proizvođačima i bolji plasman roba, najavili su domaćini.

Izvor fotografija: OBŽ i HAPIH

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content