Premijer Plenković otvorio novi Gospodarski centar OBŽ-a i Osječki proljetni sajam

Svečanim otvaranjem Gospodarskog centra Osječko-baranjske županije u petak, 21. travnja 2023., ujedno je otvorena i prva ovogodišnja manifestacija u novim, reprezentativnim izložbenim prostorima – 29. Osječki proljetni sajam. Otvorio ih je predsjednik Vlade Andrej Plenković u nazočnosti gradonačelnika Osijeka Ivana Radića kao izaslanika predsjednika Hrvatskog sabora, ministrice poljoprivrede Marije Vučković, ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića, ministra regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Šime Erlića, župana Osječko-baranjskog Ivana Anušića, ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu doc. dr. sc. Darje Sokolić te ostalih visokih dužnosnika.

„Ova je investicija pokazala sjajnu sinergiju na inicijativu županije, grada, ministarstva i Vlade, da se nešto manje od 10 milijuna eura investira u ovako krasan prostor koji je dao potpuno novu dimenziju konceptu sajma u Osijeku gdje ćete na ovoj lokaciji, uvjeren sam godinama, kako budu rasle druge faze i drugi objekti, dobiti jedan prestižan prostor, gdje će biti privilegij sudjelovati, izlagati svoje proizvode i sklapati nove poslove”, rekao je premijer Plenković otvarajući sajam.

Novootvoreni objekt posveto je velečasni Ivan Jurić.

U bogatom trodnevnom programu (od 21. do 23. travnja) brojni će posjetitelji imati prigodu vidjeti ponudu 170 izlagača iz zemlje i inozemstva koji će na više od 2.500 m2 zatvorenog i 8.000 m2 otvorenog izložbenog prostora predstaviti svoje proizvode i usluge vezane prvenstveno za sektore poljoprivrede, prehrane i obrtništva, ali i druge.

Među izlagačima je i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) koja na sajmu, osim promocije aktivnosti svojih ustrojstvenih jedinica s posebnim naglaskom na sustav označavanja Hrana hrvatskih farmi i polja, organizira i okrugli stol te sudjeluje u kulinarskom showu.

Na okruglom stolu „Utjecaj klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju s posebnim osvrtom na tlo, voćarstvo i stočarstvo“ koji HAPIH organizira u suradnji s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek (FAZOS) panelisti su u interaktivnoj raspravi okupljenim sudionicima prenijeli saznanja o utjecaju klimatskih promjena na poljoprivrednu proizvodnju dobivena kroz istraživanja provedena u sklopu projekata „AGROEKOTEH – Optimizacija gospodarenja tlom i prilagodba agroekosustava i agrotehničkih mjera klimatskim promjenama“ KK.05.1.1.02.0018 i „APPLERESIST – Genetska otpornost jabuke na toplinski i sušni stres uz formiranje preporučenog sortimenta za proizvodna području kontinentalne Hrvatske“ KK.05.1.1.02.0029.

Uz rezultate istraživanja panelisti okruglog stola prof. dr. sc. Domagoj Rastija (FAZOS), Hrvoje Hefer (HAPIH), Milena Andrišić, (HAPIH), dr. sc. Daniel Rašić (HAPIH), prof. dr. sc. Tomislav Vinković (FAZOS), prof.dr.sc. Zdenko Lončarić (FAZOS) te dr. sc. Drago Solić, (HAPIH) prezentirali su i projekcije očekivanih trendova u budućnosti, te ukazati na potencijalne mjere prilagodbe proizvodnje u cilju smanjenja negativnih posljedica klimatskih promjena na hrvatsku poljoprivredu.

HAPIH će dati svoju podršku i kulinarskom show-u koji u subotu na centralnoj pozornici Gospodarskog centra OBŽ-a organizira Regionalni centar kompetentnosti Ugostiteljsko-turističke škole Osijek s ciljem promocije lokalnih proizvoda kao turističkih aduta županije.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content