Premijer Plenković otvorio 3. Dane poljoprivrede, ribarstva i šumarstva

U organizaciji Ministarstva poljoprivrede i partnera Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, Hrvatskih šuma te Istarske županije u Puli su 27. i 28. listopada ove godine održani 3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva. Konferenciju je otvorio hrvatski premijer Andrej Plenković, koji je, između ostaloga, istaknuo kako su poljoprivreda, ribarstvo i šumarstvo strateški prioritet Vlade, da je prehrambena sigurnost važnija nego ikad te da će Vlada nastaviti snažno podržavati domaće proizvođače hrane. 

U svojoj je poruci povjerenik Europske komisije za poljoprivredu Janusz Wojciechowski istaknuo kako će Zajednička poljoprivredna politika (ZPP) biti ključni instrument koji će pomoći da se poljoprivredni sektor u Hrvatskoj učini održivijim, istovremeno podržavajući otpornost poljoprivrednika i održavajući strateški proizvodni kapacitet te sigurnost hrane.

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković je tijekom predstavljanja Strateškog plana ZPP-a 2023.-2027. objavila da je Europska komisija upravo odobrila hrvatski Strateški plan, ključan za raspolaganje sredstvima iz europskih poljoprivrednih fondova. Novih 3,8 milijardi eura u okviru Strateškog plana je poluga razvoju produktivnije, konkurentnije i otpornije poljoprivredne proizvodnje, ali i unaprjeđenju kvalitete života na ruralnim područjima, razlozi zbog kojih je Vlada RH podignula stopu nacionalnog doprinosa s 15 % na 20 % te tako povećala ukupnu omotnicu za hrvatsku poljoprivredu za 103,5 milijuna eura. 

Nakon uručivanja novih 37 ugovora iz Programa ruralnog razvoja ukupne vrijednosti odobrene potpore 105,6 milijuna kuna, u okviru  konferencije 3. Dani poljoprivrede, ribarstva i šumarstva premijer Andrej Plenković u pratnji ministrice Vučković i ostalih dužnosnika obišao je izložbene štandove domaćih poljoprivredno-prehrambenih proizvoda, od kojih su mnogi zaštićeni oznakama izvornosti i zemljopisnog porijekla na razini EU. U obilasku se zadržao i na štandu Ministarstva poljoprivrede i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, gdje je, između ostaloga, predstavljen sustav označavanja Hrana s hrvatskih farmi i polja. 

Četiristo je okupljenih sudionika iz cijele Hrvatske na dvodnevnoj konferenciji imalo prigodu poslušati aktualne  teme, od edukativnih radionica protupožarne zaštite šuma i šumskih resursa, do novih mogućnosti u narednom programskom razdoblju, te novoj financijskoj perspektivi u sektoru ribarstva i akvakulture. Organizirane su i panel rasprave na kojima su prikazani primjeri dobre prakse u hrvatskoj poljoprivredi, međuresorne suradnje kao nove prilike za hrvatske poljoprivrednike te istaknut utjecaj klimatskih promjena na prehrambenu sigurnost.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content