Premijer Andrej Plenković otvorio 27. Viroexpo

Od petka 16. do nedjelje 18. veljače svi putovi vode u Viroviticu, na 27. Međunarodni sajam gospodarstva, obrtništva i poljoprivrede, na čijih će oko dvadeset tisuća četvornih metara izložbenog prostora svoje proizvode predstaviti više od 500 gospodarstvenika, poduzetnika, obrtnika i poljoprivrednih proizvođača iz desetak zemalja. Sajam organiziraju Virovitičko-podravska županija, Grad Virovitica, HGK Županijska komora Virovitica, HOK Obrtnička komora VPŽ i Turistička zajednica VPŽ, uz pokroviteljstvo Vlade Republike Hrvatske, Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, te Ministarstva turizma i sporta. Ove je godine županija partner Osječko-baranjska županija.

„Od jedne male inicijative postali ste velika manifestacija s odgovarajućim prostorom. To je odlična poruka provedbi projekta Slavonija Baranja i Srijem, koji je obilježio ova naša dva mandata Vlade RH i Sabora, u neviđenom partnerstvu s gradovima, županijama i općinama. Drago mi je da smo percipirali i ITU mehanizam koji je ciljano išao na gradove, pa je 18 milijuna eura izdvojeno za Viroviticu“, rekao je premijer Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković otvarajući uz čestitke organizatorima ovogodišnji Viroexpo.

Premijer Plenković je, između ostaloga, istaknuo kako je Virovitičko-podravska županija četvrta u Hrvatskoj po iskorištenosti poljoprivrednih površina, te bilježi rast broja mladih poljoprivrednika, a kako je ovo i sajam obrtništva, istaknuo je i podatak kako broja obrta u posljednjih osam godina porastao za 50 posto.

Osvrnuvši se na aktualnu gospodarsku situaciju u Hrvatskoj i predviđanja rasta BDP-a za 2,6 posto odnosno kreditnog rejtinga za 4 stupnja, rekao je kako su u vrlo zahtjevnom razdoblju ispunjeni strateški ciljevi koji su bili dio programa Vlade – ulazak u Schengenski prostor, u Europodručje, EU stabilizacijski mehanizam, te najavio članstvo u OECD-u za dvije godine.

Pozdravljajući nazočne kao domaćin i organizator sajma, virovitičko-podravski župan Igor Andrović je istaknuvši prednost i postignuća ove županije rekao kako je ključ uspjeha ovog „sajma s dušom“ sinergija svih institucija koje sudjeluju u organizaciji sajma – Grada, Županije, Hrvatske gospodarske komore, Hrvatske obrtničke komore, ministarstava, odnosno suradnje između javnog i privatnog sektora, te zahvalio svim izlagačima na ukazanom povjerenju poželjevši im puno poslovnog uspjeha na sajmu.

Kao županija partner ovogodišnjeg Viroexpo-a, svoje je gospodarske, turističke i kulturne potencijale predstavila Osječko-baranjska županija s 13 izlagača čiji su proizvodi i usluge privukle pažnju brojnih posjetitelja.

„Sa zadovoljstvom smo prihvatiti poziv za sudjelovanjem kao partner sajma“, rekao je Mato Lukić, zamjenik župana koji obnaša dužnost župana Osječko-baranjske županije ocijenivši da je Viroexpo danas izuzetan sajam na kojem se ne izlažu samo proizvodi i usluge, već se dogovaraju poslovi, održavaju predavanja, izložbe, prezentacije i degustacije i drugi programi. Podsjetio je kako je prošle godine u Osijeku otvoren Gospodarski centar u kojem je već održano više od 20 manifestacija, sajmova, konferencija i kongresa.

„To je prostor koji će u budućnosti igrati veliku ulogu na istoku Hrvatske, ali sam siguran da s Viroexpom, Virovitičko-podravskom županijom i Vladom Republike Hrvatske možemo brendirati istok Hrvatske kao jednu veliku sajamsku destinaciju“, zaključio je Lukić te dodao kako će tri milijarde eura koje je Vlada investirala kroz Projekt Slavonija, Baranja i Srijem podići gospodarstvo i poljoprivredu te biti veliki zamašnjak u razvoju istoka Hrvatske.

U bogate izložbene sadržaje uvjerio se i premijer Plenković koji je nakon svečanog otvorenja, u nazočnosti domaćina i visokih uzvanika, među kojima i ministrice poljoprivrede Marije Vučković, obišao izlagače u čijoj se raznovrsnoj ponudi od snažnih traktora do slasnih domaćih delicija može naći ponešto za svačiji ukus.

Na Viroexpu sudjeluje i Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu koja je promovirajući svoje aktivnosti i usluge najviše pažnje posjetitelja sajma privukla s atraktivnim kolom-sreće, vrtnjom kojega su se mogli osvojiti vrlo praktični promotivni materijali sa znakom Hrana s hrvatskih farmi i polja koji je kupcima pouzdan putokaz do domaćeg proizvoda.

Tijekom sajma održan je i niz stručnih predavanja iz područja poljoprivrede, a jedan od predavača ove godine je bio dr. sc. Drago Solić, načelnik sektora za uzgoj, testiranje i genetsko vrednovanje u Centru za stočarstvo Hrvatske agencija za poljoprivredu i hranu s temom „Značaj dobrobiti u suvremenoj stočarskoj proizvodnji“.

Dobrobit životinja postaje sve važnija tema za uzgajivače, prehrambenu industriju, ali i potrošače. Odnos prema životinjama u industrijski organiziranoj proizvodnji postaje prijelomna točka koja može usmjeriti nove generacije kao buduće konzumente animalnih proizvoda ili kao generaciju koja će izbjegavati proizvode animalnog podrijetla. Solić se u svom predavanju osvrnuo i na veća ulaganja i veće troškove proizvodnje koje dobrobit životinja iziskuje a koji se uzgajivačima pokušavaju nadoknaditi kroz sustav potpora za dobrobit životinja.

Osim bogatog izložbenog i stručno-edukativnog programa sajam je ponudio i raznovrsne zabavne i gastronomske sadržaje među kojima su revije, nastupi kulturno-umjetničkih skupina, degustacije gastrodelicija, ocjenjivanja vina, nagradne igre, te humanitarna aukcija.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content