Premijer Andrej Plenković otvorio 25. Viroexpo

Nakon dvogodišnje stanke zbog Covid 19 pandemije, Viroexpo je, proslavljajući svoju 25. obljetnicu, širom otvorio vrata posjetiteljima. Tako je prvog rujanskog vikenda gotovo 460 izlagača predstavilo svoje proizvode i usluge tisućama zainteresiranih poljoprivrednika, obrtnika i poduzetnika. 

Domaćini ističu kako se Viroexpo tijekom dva i pol desetljeća pozicionirao kao jedan od najvažnijih sajmova u Hrvatskoj, pokretač gospodarskog razvoja ove regije, što je prepoznala Vlada RH, koja je, uz podršku Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja, te Ministarstva turizma i sporta, i pokrovitelj ovogodišnjeg sajma.

„Pokazali smo žilavost i otpornost hrvatskog gospodarstva, hrvatskih poduzetnika, hrvatskih radnika, s prošlogodišnjim velikim povratkom nakon krize uslijed pandemije Covid 19. Ohrabrujući rezultati rasta u prvom i drugom kvartalu ove godine Hrvatska ulazi u ovu politički, ekonomski i socijalnu  jesen snažnija“ istakao je premijer Andrej Plenković podsjećajući kako je ova Vlada imala nekoliko velikih izazova i kriza. 

„Država je pokazala svoju snagu, svoju ulogu, svoju moć i brzinu djelovanja da egzistencije hrvatskih obitelji nikada nisu došle u pitanje, da su očuvana radna mjesta i da je naše gospodarstvo uspjelo premostiti te krize i čvrsto stati na noge vrlo brzo nakon svih izazova s kojima smo bili suočeni. To se događalo zbog intervencionističke politike Vlade Republike Hrvatske upravo u trenucima kada je to bilo najviše potrebno. To smo pokazali i s Projektom Slavonija, Baranja i Srijem i velikim ulaganjima u pet slavonskih županija i nastat ćemo tim putem, vodeći računa da u paketu naših mjera poljoprivrednici i ribari dobiju posebno mjesto“, rekao je između ostaloga premijer Plenković otvarajući ovogodišnji Viroexpo pohvaljujući domaćine što su ovogodišnje izdanje sajma vezali za dan Virovitičko-podravske županije koji je ujedno i čestitao.

U obilasku sajma Premijer je posjetio i izložbeni prostor Hrvatske agencije za poljoprivredi u hranu (HAPIH) gdje je kratko popričao s djelatnicima HAPIH-a predvođenima zamjenikom ravnateljice prof.dr.sc. Krunoslavom Karalićem.

Štand je izazvao i veliko zanimanje brojnih posjetitelja kojima je HAPIH predstavio aktivnosti i projekte u poljoprivredi i sigurnosti hrane koje provode njegovi specijalizirani centri. Poseban je naglasak stavljen na promociju sustava označavanja Hrana s hrvatskih farmi i polja – čiji su prepoznatljivi znakovi potrošačima pouzdan putokaz do domaćeg proizvoda. 

U sklopu trodnevnog su programa uz brojne prigodne sadržaje (izložbe, ocjenjivanja, degustacije…) održana su i zanimljiva stručna predavanja. Između ostalih, stručnjaci HAPIH-ovog Centra za zaštitu bilja dr.sc. Zdravka Sever i dr.sc. Dario Ivić okupljenim su posjetiteljima pojasnili novosti u zakonodavstvu vezane za sredstva za zaštitu bilja odnosno aktivne tvari i njihove zabrane te upoznali s pojavom i načinima borbe protiv uzročnika Eske vinove loze.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content