Preko 150 stručnjaka Europske unije započelo rad na poboljšanju sustava inspekcije mesa

Nova EU COST akcija „Inspekcija mesa temeljena na riziku uz integrirano osiguranje zdravstvene ispravnosti mesa“ (RIBMINS) okupila je više od 150 stručnjaka koji su započeli rad na poboljšanju sustava inspekcije mesa u naredne četiri godine. Stručnjaci za sigurnost hrane analiziraju način na koji bi inspekcija mesa mogla biti učinkovitija i isplativija za vlade i industrije, a istovremeno korisnija za dobrobit potrošača. EU COST akcija RIBMINS u velikoj je mjeri u skladu s porukom Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA) kako je potrebno raditi na izgradnji modernog sustava sigurnosti mesa temeljenog na procjeni rizika i primjenjivati mjere kontrole na onim točkama u mesnom lancu gdje su rizici veći.

U lancu proizvodnje hrane koriste se brojne mjere i alati za proizvodnju sigurnog mesa. Uz jačanje odgovornosti proizvođača, jedna od najbitnijih mjera je i inspekcija mesa, koja predstavlja nadzor nad životinjama i mesom od strane službenih veterinara.

Inicijativa za pokretanje EU COST akcije u inspekciji mesa došla je od 37-godišnjeg izvanrednog profesora dr. sc. Bojana Blagojevića, europskog stručnjaka za veterinarsko javno zdravstvo sa Sveučilišta u Novom Sadu, koji sada i predsjedava akcijom: „Više od jednog stoljeća star sustav do nedavno je služio za rješavanje modernih prijetnji sigurnosti mesa – s ograničenim uspjehom. Moja ideja bila je okupiti najbolje stručnjake iz više od 35 zemalja, kako bi sustav sigurnosti mesa bio efikasniji. Da bi se riješile glavne opasnosti od mesa, inspekcija mesa mora se revidirati na osnovi rizika i kao takva biti dio modernog, uzdužno integriranog sustava koji uključuje prevenciju i kontrolu u cijelom lancu proizvodnje mesa, s glavnim naglaskom na farme i klaonice”.

Dopredsjednica akcije, dr. sc. Lis Alban, profesorica je na Sveučilištu u Kopenhagenu i glavni znanstvenik u Danskom vijeću za poljoprivredu i hranu. „Naša EU COST akcija u interesu je poštene konkurencije u sektoru mesne industrije i učinkovitije regulatorne kontrole širom Europe. Da bismo ubrzali ovaj proces, moramo surađivati ​​kako bismo pronašli najbolja rješenja“, tvrdi dr. sc. Alban, koja je organizirala veliku konferenciju u okviru EU COST akcije na Sveučilištu u Kopenhagenu od 6. do 8. studenog 2019. godine.

Voditelj znanstvene komunikacije EU COST akcije dr. sc. Boris Antunović, profesor na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Sveučilišta J.J. Strossmayer u Osijeku, naglašava važnost suradnje među zemljama EU-a: „U akciji imamo dobro etablirane znanstvenike i stručnjake iz različitih zemalja EU-a. Zajedno ćemo raditi naredne četiri godine i dijeliti svoje ideje i iskustva u inspekciji mesa. Ujedno, mladi istraživači pridružuju se akciji putem prijava za kratkoročne znanstvene misije. Ovo je vrlo moćan alat”.

Zbog povećane međunarodne trgovine mesom na globalnoj razini, EU COST akcija već je privukla interes stručnjaka izvan EU. Dr. sc. Mick Bosilevac, mikrobiolog u Američkom istraživačkom centru za meso i životinje u Kansasu (SAD), smatra da je ova akcija u inspekciji mesa izvrsna prilika za stručnjake sigurnosti hrane i mesnu industriju: „Imamo sreće da se barem u mesnoj industriji, sigurnost smatra nekonkurentnom arenom. To znači da se problemi i rješenja otvoreno dijele i rješavaju. Javnost ne reagira na povlačenje mesa s tržišta izbjegavanjem govedine samo od tvrtke koja je plasirala rizično meso na tržište, već radije izbjegavaju sve goveđe proizvode. Zajedno ćemo brže pronaći rješenja na globalnoj razini“.

Novo zakonodavstvo Europske unije o službenim kontrolama, koje se primjenjuje od 14. prosinca 2019., osigurat će, između ostalog, primjenu zakona o hrani i pravila o zdravlju i dobrobiti životinja, kroz revidirane postupke inspekcije mesa. COST akcija RIBMINS provest će se upravo u vrijeme prilagođavanja nacionalnih kontrolnih sustava novom EU zakonodavstvu. U svrhu bolje koordinacije aktivnosti na nacionalnim razinama, uspostavljene su nacionalne RIBMINS kontakt osobe za svaku zemlju.

Za Hrvatsku, nacionalnu koordinaciju obavlja izvanredni profesor dr. sc. Nevijo Zdolec, s Veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Predstavnica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu u Upravnom vijeću ove COST akcije je dr. sc. Brigita Hengl, dok je njezina zamjena dr. sc. Dražen Knežević, oboje iz  HAPIH-ovog Centra za sigurnost hrane.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content