Predstavnici sjemenskih kuća obišli HAPIH-ov postregistracijski pokus strnih žitarica

Tridesetak se dorađivača i distributera sjemena okupilo na 25. danu polja strnih žitarica i 5. postregistracijskom pokusu koje je organizirao Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) na svojoj lokaciji u Brijestu.

„Na ovom našem tradicionalnom godišnjem okupljanju znanstvenici i stručnjaci s terena mogu na jednom mjestu dobiti sve glavne informacija o aktivnostima u području sjemenarstva u proteklih godinu dana“, rekao je ovom prigodom dr. sc. Goran Jukić, pomoćnik ravnateljice HAPIH-a i voditelj ovog Centra koji je nacionalno ovlaštenom tijelu za nadzor sjemenske proizvodnje i izdavanje certifikata. Tako je okupljenim je sudionicima predstavljajući podatke o certificiranim količinama sjemena potvrdio kako je u 2022. godini dorađeno ukupno 73.873 tona certificiranog sjemena 40 različitih biljnih vrsta.

„Od 2017. do danas dolazi do postupnog oporavka sektora odnosno rasta broja sorti u postupku priznavanja za 24,11 %, proizvodnje sjemena za 26,16 % i certificiranih količina sjemena za 25,86 %“, istaknuo je dr. sc. Jukić navodeći kako su najveće ukupne količine certificiranog sjemena u 2022. bile žitarice sa 83,57 % (strne žitarice 92,42 % i kukuruz 7,58 %), industrijsko bilje 15,26 % (soja 99,25 % i ostale vrste 0,75 %), povrće 0,51 % (krumpir 98,16 % i ostale vrste 1,84 %) i krmno bilje 0,66 % (stočni grašak 65,97 %, lucerna 22,06 % i ostale vrste 11,97 %).

„U ovom trenutku samodostatni smo u sjemenu strnih žitarica, soje i lucerne, kod kukuruza zadovoljavamo potrebe za sjemenom 50-60 %, a kod biljnih vrsta gdje nemamo selekciju i organiziranu proizvodnju, kao što je primjerice povrće, uvozimo sjeme“, rekao je dr. sc. Jukić ističući kako je Hrvatska druga zemlja u Europskoj uniji po sjemenskoj proizvodnji soje, šesta po pšenoraži, deveta po ozimoj pšenici i ozimom ječmu, te jedanaesta po kukuruzu.

Da je ovaj sektor od velikog značaja za domaće gospodarstvo govori i podatak kako je u Hrvatskoj u oplemenjivanju bilja, proizvodnji, doradi i distribuciji sjemena angažirano oko 6.730 djelatnika.

„Proizvodnja sjemena u Hrvatskoj pokazala se ključnom u vrijeme krize, kada je  proizvođačima osigurano sjeme visoke kvalitete po znatno nižim cijenama u odnosu na sjeme iz uvoza“, zaključio je na kraju svog izlaganja dr. sc. Jukić, koji, iako je ove godine u odnosu na prošlu certificirano 1.777 t sjemena manje (2,30 %), ali su povećane površine pod sjemenskom proizvodnjom strnih žitarica za 155 ha, očekuje zadržavanje pozitivnog trenda u sjemenarstvu i u narednoj sezoni.

Sjemensku proizvodnju strnih žitarica u 2022. detaljnije je prezentirao Krešimir Šunjić, rukovoditelj Odjela za nadzor sjemenskih usjeva i izdavanje certifikata, koji je precizirao da je ove godine za stručni nadzor ukupno prijavljeno 11.494 ha strnih žitarica što je uvećanje od 3 % u odnosu na 2021. godinu. Sjemensku je proizvodnju prijavilo 252 proizvođača. Najveći je udio ozime pšenice (69,7 %) i ozimog ječma (19,4 %) te jari ječam (6,1 %) dok su ispod 2 posto zastupljeni jara zob, tritikale, ozima zob, pir i jara pšenica. 

Protokol postregistracijskih pokusa, koje HAPIH prema uzoru na razvijene europske zemlje provodi od jeseni 2017. godine, a trenutno obuhvaćaju strne žitarice i soju, predstavio je dr.sc. Ivan Varnica, rukovoditelj odjela za biljne sorte. 

„Glavna je zadaća postregistracijskih pokusa nastaviti ispitivanje sorti kako bi se pravilnije procijenila njihova gospodarska vrijednost. Klimatološke promjene utječu na sve veće vremenske oscilacije, a dvogodišnje ispitivanje tijekom registracije nije dovoljno kako bi se procijenila adaptabilnost i stabilnost pojedinih kultivara odnosno njihova prilagodljivost pojedinom uzgojnom području“, pojasnio je dr.sc. Varnica ističući kako rezultati postregistracijskih pokusa koje objavljujem HAPIH-ov Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo poljoprivrednim proizvođačima, vlasnicima sorti i prehrambenoj industriji osiguravaju objektivan podatak o svojstvima uzgoja, prilagodljivosti, otpornosti i kvaliteti, i tako pomažu u donošenju odluke kod pravilnog izbora sortimenta za pojedine namjene.

Ispitivanje sorti obavlja se u pokusnim poljima na lokaciji Osijek i Kutjevo u tri repeticije. U 2022. je prijavljeno 25 sorti ozime pšenice šest sjemenskih kuća od kojih je 13 domaćeg a 12 stranog sortimenta; te 15 sorti ozimog ječma tri sjemenske kuće (12 domaćih i tri strane sorte). 

Okupljeni su sjemenari po završetku prezentacija imali prigodu pogledati i informirati se o svim sortama pokusa na lokaciji centra.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content