Predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Republike Kosovo u posjetu HAPIH-u

U cilju jačanja međunarodne suradnje i razmjene iskustava, predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja Republike Kosovo posjetili su Hrvatsku agenciju za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Ovaj susret označava još jedan važan korak prema unapređenju poljoprivrednog sektora na obje strane, uz naglasak na jačanju ljudskih resursa i postojećih sustava.

Nakon posljednjeg posjeta, u svibnju ove godine, predstavnici iz Kosova ponovno su posjetili HAPIH 12. i 13. rujna. Slijedom dugogodišnje uspješne suradnje u vinarskom i vinogradarskom sektoru Republike Hrvatske s Republikom Kosovo, svrha ovoga posjeta bila je dobiti cjeloviti uvid u organizaciju i radne procese HAPIH-a radi primjene primjera dobrih praksi na kosovskom Poljoprivrednom institutu. Stoga su tijekom posjeta imali priliku razgovarati s vodećim HAPIH-ovim stručnjacima i steći dragocjene uvide u metodologiju i operativni okvir HAPIH-a, osobito u područjima istraživanja u poljoprivredi, sigurnosti hrane i održivog poljoprivrednog razvoja. Gosti su posjetili šest HAPIH-ovih centara, od Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo, Centra za tlo te Centra za sigurnost hrane u Osijeku pa sve do Centra za zaštitu bilja, Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo, te Centra za voćarstvo i povrćarstvo u Zagrebu, u sklopu kojega i pokušalište u Donjoj Zelini.

U posjet je došla delegacija koju su predvodili ministar poljoprivrede, šumarstva i ruralnog razvoja, Faton Peci, i ravnatelj Agencije za hranu i veterinarstvo, Bekim Hoxha. Uz njih, došli su i savjetnici ministra Mentor Tahiri i Naim Huruglica. Ovaj posjet organiziran je uz podršku Njemačke agencije za međunarodnu suradnju GmbH (GIZ), odnosno projekta za promicanje poduzetništva GIZ-a Kosovo, koju su ovom prigodom predstavljali  Mustafe Kastrati i Hana Voca. Njemačka vlada pruža podršku ovome projektu koji se u Kosovu provodi s ciljem povećanja kapaciteta GIZ-ovih partnerskih institucija. 

Intenziviranje razmjene znanja i iskustava otvara nove perspektive i mogućnosti za buduću suradnju. Kao rezultat ovog susreta, planirane su konkretne aktivnosti koje će omogućiti daljnje jačanje suradnje.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content