Predstavljeni rezultati pilot projekta za smanjenje bacanja hrane u hotelima

„Smanji otpad od hrane, kuhaj za svoje goste“ naziv je pilot projekta čiji je završetak obilježen 7. srpnja događajem u pulskom hotelu Park Plaza Histria na kojemu su predstavljeni postignuti rezultati.  U sklopu pilot projekta razvijen je priručnik za hotele kao vrijedan alat za smanjenje količine otpada od hrane te su postignute značajne uštede.

Pilot projekt prošle godine pokrenuo je Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u suradnji s Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstvom turizma i sporta. Glavni cilj pilot projekta bio je provođenje radnih metoda u hotelskim kuhinjama zahvaljujući kojima bi se smanjila količina biootpada, odnosno otpada od hrane. Pokrenut je u dva hotela u Hrvatskoj – u Puli i Osijeku, a naknadno se projektu priključio i hotel Terme Sveti Martin na Muri. 

„Završetkom ovog pilot projekta i predstavljanjem dobivenih rezultata zapravo želimo osigurati nastavak aktivnosti smanjenja biootpada i u brojnim drugim hotelima u Hrvatskoj, a s vremenom i ustanovama u kojima postoje velike kuhinje i potencijali za rezultate provedenih metoda. Hoteli diljem svijeta koji su proveli strategiju sprječavanja nastanka otpada od hrane smanjili su njegove količine kao i negativan utjecaj na okoliš te ostvarili velike financijske uštede. Isto to možemo i mi učiniti u našim hotelima“, istaknula je načelnica Sektora za EU fondove Maja Feketić iz Fonda.

Voditeljica Službe za provedbu EU projekta i koordinatorica pilot projekta Vesna Cetin Krnjević pojasnila je kako sve više gostiju traži hotele koji primjenjuju zeleno poslovanje. Predstavila je rezultate pilot projekta koji se temelje na provedenim mjerenjima i preporukama za osoblje hotela, ali i savjetima vezanim za motivaciju gostiju kako bi i oni dali svoj doprinos smanjenju otpada od hrane. 

Letci i šatori s porukama za goste o uzimanju onoliko hrane na tanjur koliko se može pojesti, a da se pri tom ne želi ograničiti uživanje u raznovrsnoj hotelskoj hrani nastali su kao rezultat pilot projekta s namjerom da se spriječi bacanje hrane koja kao višak ostaje na tanjuru. „U hotelu Park Plaza Histrija provedene su radionice za osoblje hotela, mjerenja količina otpada od hrane i predložene metode kojima smo uspjeli smanjiti količinu otpada od hrane za čak 20 %“, istaknula je Cetin Krnjević iz Fonda. 

Ravnatelj Zavoda za zaštitu okoliša i prirode pri Ministarstvu gospodarstva i održivog razvoja Aljoša Duplić ukazao je da turizam, odnosno povećan broj posjetitelja ostavlja značajan otisak u smislu stvaranja otpada, ali jedan dio od toga svakako čini otpad od hrane. Direktor hotela Park Plaza Histria Tomislav Korošec iskazao je zadovoljstvo sudjelovanjem u projektu i postignutim rezultatima. 

Novi trendovi u turizmu predstavljaju priliku kvalitativnog preoblikovanja hrvatske smještajne ponude radi očuvanja okoliša, privlačenja zahtjevnijih turista, ali i produženja turističke sezone u Hrvatskoj. Tomu u prilog idu i ekološki certifikati koje je predstavila načelnica sektora u Ministarstvu turizma i sporta Jelena Šobat te pojasnila kako je Nacionalnim planom oporavka i otpornosti dio sredstava namijenjen za ekološke certifikate/EU Ecolabel, EMAS, ISO i ekvivalente. Također je ukazala na kriterije koje je potrebno zadovoljiti za dobivanje ekološkog certifikata i istaknula važnost provođenja aktivnosti održivog turizma.

Trendovi i navike u konzumaciji hrane podložni su promjenama posebno u ovo izazovno vrijeme, od nepredvidivosti do brojnih inovacija koje ukupnu sliku budućnosti čine u najmanju ruku neizvjesnom. Svemu treba dodati važnost usmjeravanja navika na smanjenje otpada od hrane jer se hrana u ogromnim količinama nepotrebno baca. O trendovima i navikama u konzumaciji hrane kratku prezentaciju održala je Iva Dorić iz Centra za sigurnost hrane Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

„Navike ljudi, pa i one vezane uz bacanje hrane, su kompleksna međuigra osobnih i okolišnih čimbenika. Tako se primjerice pokazalo da aktivnosti smanjenja nastanka otpada od hrane mogu imati nepovoljan učinak na aktualni problem pretilosti. Često se upravo kako bismo spriječili bacanje hrane prejedemo. Vrijedi i obrnuto, kada nastojimo jesti zdravije, hladnjake punimo svježom lako kvarljivom hranom koja se na kraju baci. Tu je potrebno pronaći ravnotežu. Drago mi je vidjeti da su hoteli uključeni u ovaj projekt to uzeli u obzir“, poručila je magistrica nutricionizma Iva Dorić.

Rezultati ovog pilot projekta jasno su pokazali da postoji potreba za provedbom daljnjih aktivnosti smanjenja otpada od hrane.

Izvor: Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content