Pravilnik o vinarstvu u e-savjetovanju

Ministarstvo poljoprivrede je uputilo u postupak elektronskog savjetovanja s javnošću Pravilnik o vinarstvu. Savjetovanje je otvoreno do 13. ožujka ove godine

Pravilnikom o vinarstvu postupanja i provedba označavanja i stavljanja na tržište vina, voćnih vina i aromatiziranih proizvoda od vina objedinjuje se i pojednostavljuje, ističe Ministarstvo poljoprivrede u objavi otvaranja elektronskog savjetovanja s javnošću na svojoj mrežnoj stranici.

Ovim se pravilnikom, čije je e-savjetovanje otvoreno do 13. ožujka ove godine, propisuju odredbe o vođenju vinogradarskog potencijala, ulazni i izlazni registri, rokovima podnošenja obveznih izjava, najvećim prihvatljivim postotcima za gubitke, izvještavanju o primjeni pojedinih enoloških postupaka i o primjeni pojedinih enoloških sredstava, obveznim podacima i izvješćivanju o odlaganju nusproizvoda, postupcima prije stavljanja vina, voćnih vina i aromatiziranih proizvoda od vina na tržište, načinu uzimanja, označavanja i dostavi uzoraka, metodama analize i ocjenjivanja organoleptičkih svojstava vina, voćnih vina i aromatiziranih proizvoda od vina.
Također, nakon završetka dorade i izdavanja rješenja vina su spremna za stavljanje na tržište, a propisani okvir svim subjektima osigurava iste uvjete i obveze od proizvodnje do obavljanja fizikalno kemijskih analiza i organoleptičkog ocjenjivanja.
Pravilnik na nacionalnoj razini uređuje i pitanja koja su u nadležnosti zemalja članica, a donesen je nakon usvojenog Zakona o vinu, koji je usklađen s europskim zakonodavstvom.
Prijedlog Pravilnika se nalazi na poveznici.

Izvor foto: Freepik

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content