Povećajte sigurnost hrane i smanjite bacanje hrane tijekom blagdana!

Blagdani s obitelji obilježeni su mnogim zajedničkim proslavama, stoga slijedite ove jednostavne savjete koji će vam pomoći da spriječite trovanje hranom ili bolesti koje se prenose hranom te tako vašim najdražima osigurate sretne i sigurne blagdane.

1. Često perite ruke!

Perite ruke 20 sekundi sapunom pod tekućom vodom prije i poslije dodirivanja sirove hrane, nakon uporabe toaleta te nakon rukovanja s velikim brojem ljudi. U slučaju da vam tekuća voda nije dostupna, uvijek imajte pri ruci antiseptik za ruke. Također podsjetite djecu i goste da peru ruke prije jela.

2. Ne zaboravite na sudoper i kuhinjsku radnu plohu!

Kuhinjski sudoper jedno je od područja s najviše bakterija u vašem domu. Zato održavajte vaš sudoper i radnu plohu urednim i čistim kako biste izbjegli širenje bakterija.

3. Odvojite žlice za kušanje i miješanje jela!

U idealnim uvjetima, trebali biste koristiti čistu žlicu svaki put kada kušate hranu. Ili, žlicom odvojite jelo iz posude u kojoj kuhate u drugu posudu prije nego kušate. To će spriječiti da bakterije iz vaših usta dođu u dodir s hranom.

4. Dobro termički obradite hranu!

Jednostavan i učinkovit način uništavanja eventualno prisutnih patogenih bakterija u hrani je dobra termička obrada. Pazite da se veći komadi mesa ravnomjerno skuhaju ili ispeku. Ako se meso lagano odvaja od kostiju, ili nakon uboda vilicom iz mesa više ne izlazi tekućina, to je znak da je meso dobro termički obrađeno. Ako niste sigurni je li hrana zadovoljavajuće priređena, bolje produljite termičku obradu 15-30 minuta i nastavite se ugodno družiti s gostima.

5. Ne ostavljate hranu predugo vani!

Iako je primamljivo gostima hranu ostaviti lako dostupnom, predugo ostavljanje hrane na sobnim temperaturama može dovesti do razvoja bakterija. Nakon dva sata, hranu stavite u hladnjak te prema potrebi podgrijavajte manje porcije.

6. Sigurno kupujte!

Prvo birajte namirnice koje nisu lako pokvarljive, a na kraju kupovine zaleđene i osjetljive namirnice (meso, mlijeko i mliječni proizvodi), kako bi u što kraćem vremenu stigle do vašeg hladnjaka. Čim stignete kući zamrznutu hranu pohranite u zamrzivač kako bi osigurali da ostanu zamrznute. Ostale namirnice odmah pohranite u hladnjak.

7. Sortirajte namirnice!

Tijekom kupovine, čuvanja i pripreme odvojite sirovu od gotove hrane. Na taj način možete izbjeći križnu kontaminaciju hrane te osigurati da hrana koju ste kupili bude sigurna i samim tim prikladna za konzumaciju.

U blagdansko vrijeme na našim se stolovima obično nađe obilje hrane. Često i puno više nego što nam doista treba. Većina onoga što smo pripremili u žaru blagdanskog veselja, nažalost se ne pojede i završi kao otpad. Kako bi u ovo blagdansko vrijeme smanjili količinu hrane koja se baca, treba slijediti naputke kako učinkovito iskoristiti hranu koja nam je na raspolaganju, od trenutka kupnje pa sve do iskorištavanja ostataka već pripremljene hrane.

Izdvajamo nekoliko smjernica kako smanjiti bacanje hrane u vrijeme blagdana:

1. Odredite potrebnu količinu hrane unaprijed!

Prije nego krenete s pripremom blagdanske večere, pažljivo isplanirajte koliko je hrane potrebno s obzirom na broj ljudi i veličine porcija.

2. Zamrzni hranu!

Zamrznuti se može gotovo sve – od kupovnih proizvoda prije datuma označenog kao „najbolje upotrijebiti do“, do ostataka mesa i ostale kuhane hrane kao što su ostaci blagdanske večere. Jednom odmrznutu ranije pripremljenu hranu, najbolje je konzumirati unutar 24 sata od odmrzavanja.

3. Označite hranu!

Svakako je dobra ideja označiti hranu koja je zamrznuta, te također označiti kojeg je datuma zamrznuta kako bi u svakom trenutku znali koliko će još dugo biti sigurna za konzumaciju. Potrošite ju u što kraćem vremenu kako ne bi došlo do promjene kvalitete, i kako bi hrana izgledala što sličnije onoj svježe pripremljenoj.

4. Iskoristite ostatke hrane!

Ako ste ipak u blagdanskom žaru pripremili previše hrane, dobra vijest je da većinu ostataka možete iskoristiti za pripremu drugih obroka. Pripremljenu hranu, kao primjerice ostatke pečene purice ili mesne štruce, najprije ohladite, pohranite u posudice i zamrznite unutar nekoliko sati od pripreme. Zamrznutu hranu najbolje je polako odmrznuti tijekom noći u hladnjaku ili mikrovalnoj pećnici, zatim dobro zagrijati, te konzumirati kao takve ili iskoristiti za pripremu drugih ukusnih jela.

5. Donirajte hranu!

Razveselite i druge tijekom ovih blagdana – višak hrane koja je zapakirana i unutar roka „najbolje upotrijebiti do“ (riža, brašno, tjestenina, keksi i sl.) možete i donirati. U trgovačkim centrima obično postoje posebno označeni prostori za tu svrhu.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content