Potpisan Sporazum o suradnji HAPIH-a i Slovačke organizacije za uzgoj domaćih životinja

Hrvatska agencija za poljoprivredi u hranu (HAPIH) provodi aktivnosti u gotovo svim sektorima poljoprivredne proizvodnje. Osobito je širok spektar aktivnosti u području stočarstva, koje provodi na temelju ovlaštenja Ministarstva poljoprivrede kao i ugovora s uzgojnim udruženjima kojima je HAPIH treća strana u provedbi uzgojnih programa. Sve postupke u govedarstvu, ovčarstvu i kozarstvu HAPIH provodi prema pravilima ICAR-a (International Committee for Animal Recording), što je ova međunarodna organizacija i potvrdila Certifikatom kvalitete. Treba istaknuti kako je HAPIH jedna od članica s najvećim brojem aktivnosti pokrivenim Certifikatom kvalitete. 

Među članicama ICAR-a sličan organizacijski ustroj HAPIH-ovom ima Slovačka organizacija za uzgoj domaćih životinja (Plemenárske služby Slovenskej republiky – PSSR), koju je 18. i 19. kolovoza 2022. godine na poziv ove organizacije posjetila delegacija HAPIH-a. U delegaciji HAPIH-a bili su ravnateljica dr. sc. Darja Sokolić, voditelj Centra za stočarstvo dr. sc. Zdenko Ivkić, načelnik sektora u Centru za stočarstvo dr. sc. Dragan Solić i viši koordinator u Centru za stočarstvo Davor Malić, dipl. ing. Delegaciju PSSR-a predvodila je zamjenica ravnateljice ing. Marta Dianová. Na sastanku je bilo riječi o mogućnostima suradnje u sljedećim područjima: označavanje i registracija domaćih životinja, ažuriranje jedinstvenih registara domaćih životinja, vođenje baze podataka, prikupljanje i obrada podataka, razvoj korisničkih aplikacija, kontrola mliječnosti i tovnosti, primjena rezultata laboratorijske analitike mlijeka, DNA analize, potvrđivanje roditeljstva itd. Nakon razgovora, ravnateljica HAPIH-a dr. sc. Darja Sokolić i zamjenica ravnateljice PSSR-a ing. Marta Dianová su potpisale Sporazum o suradnji između HAPIH-a i PSSR-a, koji uključuje navedena područja.

Drugog dana posjete delegacija HAPIH-a je na poziv domaćina posjetila i 47. godišnji međunarodni sajam poljoprivrede i prehrane Agrokomplex u Nitri. Tom prilikom održan je sastanak s predstavnicima Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja Slovačke na temu dobrovoljnog sustava označavanja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda porijeklom iz Slovačke.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content