Potpisan Sporazum o suradnji HAPIH-a i Osječko-baranjske županije

Ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu doc. dr. sc. Darja Sokolić i obnašatelj dužnosti župana Osječko-baranjske županije Mato Lukić potpisali su Sporazum o suradnji na unapređenju uzgoja voća i povrća, kroz transfer znanja, razvoj tehnologija i novih proizvoda kako bi se povećala dodana vrijednost gotovih proizvoda, u svrhu daljnjeg razvoja voćarstva i povrćarstva i ovoj županiji ali i širje, imajući u vidu izniman gospodarski značaj uzgoja voća i povrća za Republiku Hrvatsku.

Osječko-baranjska županija (OBŽ) će doprinijeti razmjenom podataka i pripremom zajedničkih znanstveno-stručnih projekata, a Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) će osigurati stručnu komponentu koja obuhvaća uspostavu pokušališta, odabir vrsta i testiranje novih sorti.

Ovim je sporazumom produbljena odlična suradnja OBŽ-a i HAPIH-a i donijet će niz benefita u poljoprivrednoj proizvodnji, istaknuo je između ostaloga obnašatelj dužnosti župana Lukić te dodao kako OBŽ, kao županija s najviše obrađenih površina u Hrvatskoj i najvećom proizvodnjom mlijeka i mesa, zaslužuje ovakav sporazum i iskorak u proizvodnji voća i povrća.

„Svjesni smo klimatskih promjena koje i na terenu traže određene promjene te je upravo zato važan znanstveni i stručni pristup koji će omogućiti HAPIH, a zajedno ćemo stvoriti bolje preduvjete za sve koji se bave ili se žele baviti proizvodnjom voća i povrća – rekao je obnašatelj dužnosti župana Lukić.

Ravnateljica Sokolić je naglasila kako je uloga HAPIH-a pomoći poljoprivrednicima u unaprjeđenju proizvodnje, povećanju produktivnosti i samodostatnosti, te poticanje novih poljoprivrednika da se uključe u proizvodnju, upravo kroz transfer znanja i aktivnosti koje će se provoditi.

„Imamo i Regionalni distribucijski centar OBŽ-a za voće i povrće koji je već podigao značaj i mogućnost pozicioniranja naših proizvođača voća i povrća na tržištu, a kroz cijeli niz aktivnosti to ćemo podići na još višu razinu. U kratkom razdoblju planiramo dizanje eksperimentalnih nasada te kroz konkretne i znanstveno utemeljene aktivnosti i agrotehničke mjere unaprijediti postojeću proizvodnju. Isto tako želimo dati mogućnost mladim poljoprivrednicima da se zainteresiraju za ovu proizvodnju i da ih kroz te aktivnosti uključimo i animiramo da se proizvodnja podigne na višu razinu, osobito s obzirom na to da je kapacitet i potencijal ove županije jako veliki po tom pitanju“, izjavila je ravnateljica Sokolić i najavila pripremu priručnika s pregledom sortimenta jabuka, u kojem će biti fenološki opisano čak 270 sorti jabuka. Priručnik će biti dostupan proizvođačima koji će se moći uključiti i u eksperimentalni dio aktivnosti.

Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i ruralni razvoj OBŽ-a, mr. sc. Romeo Jukić, podsjetio je kako OBŽ između ostalog financira podizanje i rekonstrukciju intenzivnih nasada jabuka, podizanje i rekonstrukciju ekstenzivnih nasada u voćarstvu te podizanje plastenika i staklenika za uzgoj povrća i voća.

„Svjedoci smo uznapredovanih klimatskih promjena koje rezultiraju činjenicom da se biljne vrste, pa tako i voće i povrće, teško prilagođavaju na ovakve ekstremne vremenske prilike. Stoga je neophodno znanstvenim pristupom i istraživanjima prilagoditi tehnologiju jer ovakve promjene rezultiraju skraćivanjem vegetacije. Iz tog razloga, na temelju ovog sporazuma, u pokusnom nasadu istraživat ćemo i nove sorte i prilagođenost postojećih, dakle adaptabilnost postojećih sorata, razvijati tehnologije i sve to transferirati proizvođačima u cilju povećanja proizvodnje. Upravo povećanje proizvodnje je potrebno ovoj županiji koja sada ima tržišnu i logističku distribucijsku osnovu kroz logističko-distribucijski centar, tako da postoji potreba i mogućnost da se novi proizvođači uključuju u ovu proizvodnju – zaključio je zamjenik ravnateljice HAPIH-a izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić.

Izvor Foto: OBŽ/HAPIH

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content