Potpisan sporazum o suradnji HAPIH-a i FAO-a predstavništva u Gruziji

Ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) doc. dr. sc. Darja Sokolić i predstavnik gruzijskog ureda Organizacije za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih naroda (FAO) Dragan Angelovski potpisali su u sjedištu HAPIH-a Sporazum o suradnji. Rezultat je to radnog posjeta delegacije koju su osim predstavnika gruzijskog FAO-a, činili i predstavnici sektora za stočarstvo Ministarstva zaštite okoliša i poljoprivrede te znanstveno-istraživačkog centra za poljoprivredu Gruzije.

Ovim se sporazumom formalizira suradnja te uspostavlja okvir za koordinaciju u provedbi aktivnosti u okviru projekta „Poboljšanje sigurnosti hrane i konkurentnosti stočarskog sektora kroz poboljšanje Nacionalnog sustava identifikacije, registracije i sljedivosti životinja (NAITS -II) – GCP /GEO/021/MUL” za rad na tehničkoj pomoći Odjelu za stočarstvo gruzijske MEPA i Znanstveno-istraživačkom centru za poljoprivredu, za razvoj sustava upravljanja gruzijskim stočarima, bez prijenosa resursa.

Radni posjet je iniciralo predstavništvo FAO-a u Gruziji koje provodi aktivnosti vezane uz projekt „Povećanje sigurnosti hrane i konkurentnosti stočarskog sektora kroz poboljšanje Nacionalnog sustava identifikacije, registracije i sljedivosti životinja“ osiguravajući pružanje tehničke pomoći gruzijskim institucijama u razvoju sustava upravljanja stočarskim farmama te su ovom posjetom željeli istražiti modele i sustave prikupljanja i upravljanja podatcima u sektoru stočarstva na hrvatskom primjeru.

Predstavnicima gruzijske delegacije je ovom prigodom zamjenik ravnateljice HAPIH-a, izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, dao presjek strukture odnosno djelatnosti i zadaća HAPIH-a s naglaskom na strategije učinkovitog upravljanja.

Stručnjaci Centra za stočarstvo HAPIH-a predvođeni dr. sc. Zdenkom Ivkićem, voditeljem Centra, dali su detaljniji uvid u sustav kontrole proizvodnosti domaćih životinja u Hrvatskoj, uključujući informacijski sustav prikupljanja i obrade podataka, kontrolu proizvodnosti, selekciju, genetsko vrednovanje i očuvanje životinjskih genetskih resursa, te pojasnili sustav neobveznog označavanja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda Hrana s hrvatskih farmi i polja kojim se promiče domaća poljoprivredna proizvodnja. Gosti su posjetili i HAPIH-ov laboratorij DNA analize u stočarstvu gdje su im pojašnjeni postupci molekularne analize na uzorcima tkiva domaćih životinja u određivanju roditeljstva ili pripadnosti pasmini, te postupci prikupljanja uzoraka za banku gena kao dijela nacionalne mreže banaka gena.

Gruzijsku delegaciju ugostio je i HAPIH-ov Centar za sigurnost hrane gdje su se upoznali s njegovom primarnom zadaćom vezanom za specijalizirano područje primijenjenih znanosti – znanstvenom procjenom rizika za zdravlje ljudi i životinja od kemijskih, bioloških i fizikalnih opasnosti u hrani i hrani za životinje te pružanjem nezavisne znanstvene potpore tijelima nadležnim za upravljanje rizicima Ministarstvu poljoprivrede, Ministarstvu zdravstva i Državnom inspektoratu Republike Hrvatske. Delegacija se također upoznala i s ulogom HAPIH-a u HR RASFF sustavu brzog uzbunjivanja za hranu i hranu za životinje te drugim aktivnostima Centra, poglavito projektima koje provodi u suradnji s Europskom agencijom za sigurnost hrane kao nacionalna kontakt točka.

Trodnevni program ovog studijskog putovanja upotpunjen je i posjetom Fakultetu agrobiotehničkih znanosti Osijek gdje su gosti iz Gruzije čuli nešto više o obrazovanju budućih poljoprivrednih stručnjaka te stekli uvid u znanstvena istraživanja u sektoru stočarstva, nakon kojega je upriličen i uvijek atraktivan obilazak Državne ergele Đakovo koja se diči višestoljetnom tradicijom uzgoja konja lipicanske pasmine. U Đakovu je gruzijska delegacija posjetila i Savez udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda, gdje je s predstavnicima saveza razgovarala o značaju uzgojnog udruženja u provedbi uzgojnog programa, pri čemu je još jednom od strane saveza istaknut ključan doprinos HAPIH-a kao treće strane u provedbi stručnih aktivnosti.

Gruzijska delegacija je pokazala veliko zanimanje i za organizaciju sustava kontrole kvalitete mlijeka u Republici Hrvatskoj u kojoj je nezaobilazna uloga HAPIH-ovog Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda u Križevcima. Ivica Vranić, voditelj Centra, predstavio je aktivnosti i način rada Centra s naglaskom na laboratorijsku analitiku mlijeka zahvaljujući kojoj je Republika Hrvatska uspjela postići visoke standarde kvalitete i sigurnosti mlijeka, pa danas, nakon dva desetljeća rada Centra na edukaciji poljoprivrednih proizvođača i unaprjeđenja sustava, rezultati ispitivanja pokazuju da se 97 % mlijeka proizvedenog u Hrvatskoj nalazi u I. razredu kvalitete. Osim posjete Središnjem laboratoriju za kontrolu kvalitete mlijeka, gosti su dobili uvid u rad Laboratorija za kontrolu kvalitete stočne hrane i meda.

Sliku hrvatske agrarne politike u stočarskom sektoru i prikaz genetskih resursa zaokružile su prezentacije stručnjaka Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content