Potpisan sporazum HAPIH-a i Francuske agencije za sigurnost hrane, okoliša i zdravlje na radu

Tijekom radnog posjeta delegacije Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH)  Francuskoj  agenciji za sigurnost hrane, okoliša i zdravlje na radu (ANSES) sklopljen je sporazum o suradnji ove dvije nacionalne institucije. Sporazum su u Parizu potpisali ravnateljica HAPIH-a, doc. dr. sc. Darja Sokolić i ravnatelj ANSES-a, prof. dr. sc. Benoît Valle. Ovime je formalizirana postojeća suradnja te stvoreni preduvjeti za njeno intenziviranje i planiranje specifičnih zajedničkih aktivnosti vezanih za sigurnosti hrane, prehranu, zdravlje životinja i zdravlje bilja.

Sporazum je sklopljen na četiri godine tijekom kojih će se redovnim polugodišnjim sastancima pratiti napredak suradnje.

„Umrežavanje s renomiranim institucijama iz zemalja članica Europske unije, koje s nama dijele jednaku viziju i misiju, od iznimne je važnosti pri čemu su razmjena iskustava, metodologija i znanja od ključnog značaja.“ izjavila je ravnateljica HAPIH-a, doc. dr. sc. Darja Sokolić.

HAPIH i ANSES su institucije koje dijele sličnu misiju, pružaju tehničku, stručnu i znanstvenu potporu nadležnim ministarstvima. Obje agencije su nacionalne kontakt točke Europske agencije za sigurnost hrane (EFSA), a stručnjaci obje agencije  su članovi EFSA-inim znanstvenih mreža te predstavljaju Hrvatsku i Francusku u Upravnom i Savjetodavnom vijeću EFSA-e.

Radnom sastanku su, uz stručnjake iz ANSES-a i HAPIH-a, nazočili predstavnici Veleposlanstva Republike Hrvatske u Francuskoj, kao i  Veleposlanstva Republike Francuske u Italiji koje je nadležno i za Republiku Hrvatsku te naglasili važnost sklapanja ovakvih bilateralnih sporazuma.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content