Počinje prikupljanjem uzoraka za VI. natjecanje u kvaliteti kukuruzne silaže

Laboratorij za stočnu hranu u Križevcima Centra za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), kao i u prethodnih godina, ponovno uzorkuje kukuruznu silažu s ciljem odabira one najkvalitetnije. Ovo je do sada VI. natjecanje u ocjeni pripremanja silaže i trenutno je uključeno 10 županija diljem Republike Hrvatske. Kandidati se odabiru po principu najboljih mliječnih stada obuhvaćenih kontrolom mliječnosti po pojedinoj županiji kojima su ujedno i financirana analitička ispitivanja.

Pozivamo i sve ostale zainteresirane proizvođače koji bi se također rado uključili u natjecanje da se jave u Laboratorij na telefon 048/279-063 ili na e-mail adresu lksh@hapih.hr, kako bi dobili potrebne upute o uvjetima sudjelovanja. Rok za prijave je 1. ožujka 2023. godine.

Parametri na temelju kojih se rangiraju pripremljene silaže obuhvaćaju:

  • ocjenu senzorskih svojstva (boja, miris, struktura, količina i lomljivost zrna, kontaminacija),
  • određivanje veličina čestica po metodi PSPS, 2013.
  • kontrolu kvalitete hranidbene vrijednosti na FT-NIR uređaju: suha tvar, sirovi pepeo, s. protein, s. vlakna, pH, octena, mliječna i maslačna kiselina, NH3 frakcija, probavljivost organske tvari, nitrati, topivi sirovi protein, ukupni dušik, s. mast, šećer, škrob, nerazgrađen škrob, NDV, probavljivost NDV-a, NDV bez dušika, ADV+ADL, kloridi, sustav ocjene kvalitete (njemački/NorFor/danski), N-indeks, S-indeks, indeks konzerviranja, osjetljivost na pregrijavanje, stabilnost nerazgrađenog škroba, karakteristike buraga i još mnogo više.

Natjecanje završava tradicionalnom dodjelom plaketa za najbolje ostvarene rezultate u pripremanju kukuruzne silaže.

Prijavite se!

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content