Po prvi puta u područnoj ispostavi regionalnog ureda Istra i Kvarner u Motovunskim Novakima održano regionalno ocjenjivanje vina

Regionalna ocjenjivanja vina i voćnih vina nisu novost, kada je riječ o aktivnostima Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH). No, neka su ipak posebna. Tako ćemo 15. ožujak zabilježit kao poseban dan, jer smo toga dana po prvi put održali komisiju za organoleptično ocjenjivanje vina u novoj ispostavi Regionalnog ureda Hrvatske Istre i Kvarnera, u Motovunskim Novakima. Regionalan ured u Pazinu bogatiji je za jedno mjesto rada, a Odjel za senzorna ispitivanja ima novu tehničku ispostavu, opremljenu sukladno stručnim standardima. Njezinu funkcionalnost, uz svečano otvorenje, potvrdila je i regionalna komisija koja je odradila ozbiljan posao.

Komisija je organizirana u suradnji s regionalnom organizacijom proizvođača okupljenom u udrugu „Vinistra“ i u Motovunskim Novakima okupila je i vina i ocjenjivače regionalnog podrijetla i rada. 

Ocjenjivači mr. sc. Ivanka Rosati, Miljenko Bošnjak, Saša Bernobić, Milan Budinski i Miroslav Latal, uz dr. sc. Ivanu Alpeza (predsjednica) i Ivnu Linke (tajnica) ocijenili su 49 uzoraka vina, od kojih 30 bijelih,  7 ružičastih i 12 crnih, zaštićenih oznaka izvornosti „Hrvatska Istra“ i „Muškat Momjanski“. Stručna podrška bili su Tomislav Pavlešić i Nataša Remac, domaćini iz regionalnog ureda u Pazinu.

Ivan Damjanić, ovlašteni ocjenjivač iz ove regije, pridružio se komisiji i odradio svoj prvi „vježbenički dan“, kako bi uskoro mogao ravnopravno sudjelovati u radu komisija.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content