Otvorenje HAPIH-ovog Laboratorija za senzorna ispitivanja vina u Kutjevu

Dana 11. svibnja 2021. u Kutjevu otvoren je Laboratorij za senzorna ispitivanja vina Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, kojeg je svečano otvorila izaslanica ministrice poljoprivrede, ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede, Sandra Zokić.

Uz izaslanicu ministrice poljoprivrede, na otvorenju su sudjelovali: zamjenik ravnateljice HAPIH-a prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, Gradonačelnik Grada Kutjeva Josip Budimir, predsjednik Udruženja vinarstva HGK i predsjednik Udruge graševina Croatica Josip Pavić te predstavnici Udruge „Kutjevački vinari“ i Veleucilista u Požegi.

Nakon otvorenja laboratorija, sazvana je i prva stručna Komisija za organoleptičko ocjenjivanje vina i voćnih vina te su zainteresirani mediji mogli popratiti proces senzorske analize. 

Kutjevo je u hrvatskim razmjerima zasigurno najpoznatije vinogradarsko-vinarsko područje, čije se ime veže uz tradiciju dugu gotovo 800 godina, visoku kvalitetu vina i  našu najznačajniju vinsku sortu Graševinu. 

Područje vinogorja Kutjevo s 464 proizvođača grožđa i vina, s više od 1300 hektara vinogradskih nasada te udjelom od 15% od ukupnih količina vina koja se stavljaju na tržište, pripada u skupinu najvažnijih vinogradarsko-vinarskih  područja u Republici Hrvatskoj.

Na ovom relativno malom području smjestili su se neki od najpoznatijih i najutjecajnijih hrvatskih proizvođača vina kao što su Kutjevo D.D., Krauthaker d.o.o., Vinogradarstvo i vinarstvo „Enjingi“ , Perak d.o.o, Galić d.o.o. i mnogi drugi.

S obzirom na značaj ovoga područja unutar regije Slavonija i hrvatsko Podunavlje, otvaranjem laboratorija, odnosno regionalne ispostave, vinarima će se pružiti dodatna podrška u poslovnom procesu, s ciljem unapređenja cijelog vinogradarsko-vinarskog sektora i bolje povezanosti proizvođača i Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.

U ovoj ispostavi Regionalnog ureda proizvođači će moći predati zahtjeve i uzorke za stavljanje vina na tržište, gdje će se nakon zaprimanja izvršiti administrativna kontrola i distribucija uzoraka na fizikalno-kemijska i senzorna ispitivanja te će se moći preuzeti i finalna rješenja za stavljanje vina na tržište. Po ključu vinogradarskih površina i broja proizvođača, bit će angažirani i nadzornici, s primarnom zadaćom kontrola na terenu, a koji će biti angažirani i na poslovima potvrđivanja sukladnosti proizvoda prema specifikacijama za zaštićene oznake izvornosti i zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla, prikupljanja uzoraka grožđa za proizvodnju autentičnih vina, arhiviranje uzoraka te provedbu nadzora berbi grožđa za proizvodnju predikatnih vina. 

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content