Otvorena jubilarna 30. stočarska izložba u sklopu Jesenskog bjelovarskog sajma

Ministrica poljoprivrede Marija Vučković kao izaslanica predsjednika Vlade Republike Hrvatske otvorila je 30. Jesenski međunarodni bjelovarski sajam u okviru kojega i jubilarnu 30. Državnu stočarsku izložbu koju u suradnji s uzgojnim udruženjima i Sajmom organizira Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu.

Ministrica se uz čestitke organizatorima na još jednom uspješnom sajmu posebno osvrnula na sektor stočarstva istaknuvši kako ima strateški značaj i Vlada će učiniti sve da ga očuva i razvija, što pokazuje i efikasno korištenje sredstava iz europskih fondova. 

„Samo iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj sektoru smo isplatili više od 482 milijuna eura, uz 646 milijuna eura u sklopu izravnih plaćanja i mjera tržišne potpore te 165,6 milijuna eura iz nacionalnih sredstava“, rekla je ministrica i najavila posebne akcijske planove i nove pravilnike koji predviđaju više od 150 milijuna eura vrijedne natječaje za različite investicije do kraja godine.
Doc.dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) istaknula je kako je od samih početaka državna stočarska izložba tradicionalno integralan dio sajma te ujedno predstavlja najznačajniju stočarsku manifestaciju u Republici Hrvatskoj.

„U trodnevnom programu izlagači će predstaviti svoja najbolja grla goveda, konja, ovaca, koza, peradi i pčela. Nažalost, zbog pojave afričke svinjske kuge, iz preventivnih razloga, ovog puta neće biti održana izložba svinja, no čvrsto smo uvjereni da ćemo ovu tradiciju već nagodinu nastaviti. Unatoč izostanku izložbe svinja, povećan je broj grla i kolekcija u odnosu na prošlu godinu, dok je broj izlagača ostao podjednak“, rekla je ravnateljica Sokolić i najavila kako će na izložbi 179 izlagača iz 15 županija predstaviti više od 400 grla uzgojno-valjanih domaćih životinja u 34 pasmine i 104 kolekcije.

Istaknuvši kako je ova godina po mnogočemu jubilarna, ravnateljica Sokolić podsjetila je kako se ove godine obilježava i 110. obljetnica organiziranog uzgojno-selekcijskog rada u Republici Hrvatskoj, kao spomen na 1913. godinu i osnivanje Saveza marvogojskih udruga u Svetom Ivanu Žabnu. Ovi počeci ponajprije se odnose na simentalsku pasminu goveda, koja je tradicionalno najzastupljenija pasmina u Republici Hrvatskoj. Izrazila je zadovoljstvo što je organizirana primjena suvremenih selekcijskih metoda (kao primjerice genomske selekcije) omogućila ponovno pozicioniranje hrvatskog simentalskog uzgoja na međunarodnoj razini

 „Entuzijazam, strast i predanost uzgajivača u protekla tri desetljeća bili su i do danas ostali, osnovni preduvjeti održavanja ove izložbe. Ova priznanja su samo simbol naše istinske zahvalnosti za vaš mukotrpan rad, predanost i ustrajnost“, rekla je ravnateljica Sokolić koja je s ministricom Vučković dodijelila priznanja najvjernijim izlagačima.

Prigodne diplome, rozete i tradicionalna šampionska zvona, bit će uručena i odabranim najboljim grlima u svakoj kolekciji te naposljetku šampionskim grlima koje će odabrati priznati domaći i inozemni suci i stručnjaci.

Osim na natjecateljskom dijelu, dio pasmina, kako komercijalnih tako i izvornih i ugroženih, sudjelovat će i u revijalnom dijelu izložbe u kojem je uvijek najatraktivniji Kup mladih uzgajivača goveda, poznatiji kao Bambino kup. Tako je i ove godine nakon otvaranja sajma tridesetak djece u narodnim nošnjama pokazalo umješnost u vođenju svoje teladi.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content