Otvaranje 28. državne stočarske izložbe na Jesenkom međunarodnom bjelovarskom sajmu

Ovogodišnja Državna stočarska izložba u Gudovcu održava se u posebnim uvjetima uzrokovanih pandemijom COVID – 19, stoga veliku zahvalnost dugujemo onim uzgajivačicama i uzgajivačima, koji su unatoč pandemiji odlučili sudjelovati i tako održati ovu tradicionalnu manifestaciju. Time je još jednom potvrđena iznimna odlučnost uzgajivačica i uzgajivača za održanjem i razvojem stočarske proizvodnje u Republici Hrvatskoj“, ističe dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH), povodom otvorenja Jesenskog međunarodnog bjelovarskog sajma u Gudovcu u sklopu kojega će ova tradicionalna stočarska izložba biti održana po 28. puta.

Očekuje se da će sajam i Državnu stočarsku izložbu danas u 10 sati svečano otvoriti premijer Andrej Plenković u nazočnosti ministrice Marije Vučković i ostalih uzvanika.

Tako će tijekom sva tri dana održavanja sajma ovog prvog rujanskog vikenda 145 izlagača goveda, konja, svinja, ovaca i pčela predstaviti 288 grla u 35 pasmina i 72 kolekcije od kojih je većina u natjecateljskom programu. Naime, kao i ranijih godina, Centar za stočarstvo HAPIH-a zajedno s uzgojnim udruženjima, sudjeluje u odabiru izložbenih grla te ocjeni i nagrađivanju izložbenih kolekcija. Domaći i strani suci ili stručna povjerenstva odabrat će tri najbolja grla u svakoj kolekciji kao i šampionska grla pojedinačnih izložbi, a svi će pobjednici biti objavljeni na našoj stranici. 

Osim komercijalnih pasmina, bit će zastupljene i hrvatske izvorne i ugrožene pasmine, koje imaju veliko genetsko, etnografsko i proizvodno značenje, ističe Zdenko Ivkić, voditelj HAPIH-ovog Centra za stočarstvo.

No, posebno zanimanje posjetitelja prvog dana sajma poslovično privlači popularni Bambino kup, odnosno 15. Kup mladih uzgajivača na kojem će u revijalnom tonu 20 djece u dobi 3-16 godina predvoditi 18 teladi.

Drugog će dana sajma (subota 4. rujna) poljoprivrednim proizvođačima, posjetiteljima sajma, HAPIH-ov Centar za kontrolu kvalitete stočarskih proizvoda predstaviti svoje nove aktivnosti (Dvorana za predavanje, Paviljon 9).

I ovogodišnja će 28. Državna stočarska izložba, koja se održava u organizaciji Bjelovarskog Sajma d.o.o., suorganizaciji HAPIH-a te pojedinih uzgojnih udruženja, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, biti mjesto ne samo promocije uzgoja domaćih životinja, nego i razmjene znanja i iskustva uzgajivača, ali i stručnjaka.

Raspored svih izložbi možete provjeriti ovdje.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content