Osnivanje pokušališta agruma u Opuzenu

U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Dubrovačko-neretvanske županije danas je održan radni sastanak sa svim zainteresiranim dionicima povodom osnivanja pokušališta agruma u Opuzenu

Okupljene sudionike na samome početku pozdravili su gradonačelnik grada Opuzena Ivan Mataga, župan Dubrovačko-neretvanske županije prof.dr.sc Nikola Dobroslavić i ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu doc.dr.sc Darja Sokolić.

 „Ovo je projekt koji je pokrenula Dubrovačko-neretvanska županije, ali nije se mogao realizirati bez dobre volje i prihvaćanja Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a. Danas s velikim zadovoljstvom nazočimo početku rada pokušališta. Ovdje će se saditi novi nasadi i ispitivati postojeći te je to jedan nužan korak za proizvodnju agruma, ali i drugih poljoprivrednih proizvoda u dolini Neretve“, istaknuo je župan Dobroslavić.

Naime, pokušalište za agrume smješteno je na području Crepine, na površini od 1,1 Ha. Zemljište na kojem se nalazi otkupila je Dubrovačko-neretvanska županija te ga je, temeljem potpisanoga Sporazuma, ustupila HAPIH-u čiji će stručnjaci provoditi znanstveno-stručna istraživanja. Svrha pokušališta je unaprjeđenje uzgoja agruma u dolini Neretve, pa će se u sklopu njega istraživati postojeće sorte agruma te postepeno uvoditi nove, kako bi se ispitale mogućnosti njihova uzgoja na ovome području.

Sadnja prvih eksperimentalnih nasada agruma započinje iza Uskrsa. Ispitivat ćemo sve inovativne modele uzgoja, ali i one postojeće. S obzirom da već imamo velike nasade postojećih sorti, jednim dijelom ćemo nastojati unaprijediti njihovu proizvodnju, ali ćemo raditi i na introdukciji novih sorti kako bi se proizvodnja agruma proširila izvan određenoga perioda u godini. Tako bi se postigla i veća cijena, ali i veća kvaliteta. Osim što je cilj pokušališta unaprijediti dosadašnji uzgoj agruma u dolini Neretve, svrha je i pružiti znanstvenu, tehničku i stručnu podršku proizvođačima. Koncept je takav da nastupamo partnerski sa svim zainteresiranima – otkupljivačima, proizvođačima, rasadničarima itd., kako bi zajedničkim naporima došli do pozitivnih rezultata. S obzirom da se 95 % cjelokupne proizvodnje agruma u RH nalazi se u DNŽ, ista je od velikoga gospodarskoga značaja. Stoga smo izuzetno sretni i zadovoljni što možemo danas ovdje prezentirati zemljište pripremljeno za sadnju novih nasada agruma“, istaknula je ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu doc. dr. sc. Darja Sokolić koja je istaknula i kako će se ove godine u neretvanskim voćnjacima ponovno provoditi i SIT tehnika, odnosno biološko suzbijanje mediteranske voćne muhe sterilnim mužjacima.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content