Osnaživanjem poljoprivrede do samodostatnosti i transformacije ruralnih područja

Pametna poljoprivreda, Hrana budućnosti te Hrana i ruralna revitalizacija teme su panel rasprava na kojima su renomirani hrvatski stručnjaci iz gospodarstva, akademske zajednice i institucija raspravljali o važnosti lokalne samodostatnosti u proizvodnji hrane, trenutnim izazovima s kojima se suočava sektor proizvodnje i prerade hrane, te nužnosti sve veće zastupljenosti funkcionalne hrane u svrhu očuvanja zdravlja ljudi, na regionalnoj konferenciji „Samodostatnost u hrani za održivu budućnost“, održanoj u sisačkom Hotelu Panonija, 3. svibnja ove godine u organizaciji HGK Županijske komore Sisak i HGK Županijske komore Otočac. 

“Ulaganjima u povećanje proizvodnje i mobilizacijom neiskorištenih prirodnih resursa možemo povećati samodostatnost poljoprivrednih i prehrambenih proizvodima u kojima Hrvatska može biti konkurentna i koji su važni za opskrbu stanovništva”, rekla doc.dr.sc. Jelena Đugum, direktorica Sektora za poljoprivredu HGK, dodajući kako bi se to povećanje odrazilo i na zapošljavanje te unaprjeđenje kvalitete života u ruralnim sredinama. 

Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede je istaknuo kako u vremenima kontinuiranih tržišnih poremećaja i globalnih kriza poljoprivreda i samodostatnost u proizvodnji hrane postaju sigurnosne kategorije i strateška orijentacija nacionalnih ekonomija. 

„Generacijska obnova, digitalna i zelena tranzicija, kratki lanci opskrbe, snažnije povezivanje domaćeg lanca opskrbe hranom, udruživanje i jačanje potrebne infrastrukture neki su od ključnih segmenata u koje će se, između ostalog, usmjeravati sredstva iz Strateškog plana ZPP 2023.-2027., vrijednog gotovo 3,8 milijardi eura, ali i iz NPOO-a te definiranih reformi u poljoprivredi ukupno vrijednih više od 131,1 milijun eura”, najavio je Majdak buduće investicije.

Marijana Petir, predsjednica Odbora za poljoprivredu Hrvatskog sabora je istaknula nužnost usmjeravanja proizvodnje na proizvode s dodanom vrijednošću.

Otvarajući panel raspravu Hrana budućnosti, doc.dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu, se osvrnula na nužnost prilagodbe novim okolnostima koje proizlaze iz klimatskih promjena, povećanja svjetske populacije te potrebe za održivim načinima proizvodnje i konzumacije hrane.

„Jedan od glavnih izazova bit će osigurati dovoljne količine hrane za rastuću populaciju globalno, što će zahtijevati povećanu produktivnost u poljoprivredi kao i razvoj novih načina proizvodnje hrane, ali i novih trendova u prehrani“, složila se doc.dr.sc. Sokolić s panelistima i istaknula kako će održivost postati ključni faktor u proizvodnji hrane, a nastavno na to, u budućnosti će se posebna pažnja morati obratiti na sigurnost hrane u kontekstu proizvodnje clean meat-a i clean fish-a, kao alternativama tradicionalnog uzgoja životinja.

Upozorila je kako ove nove tehnologije imaju neka otvorena pitanja vezana za sigurnost hrane.  

„Potrebno je osigurati sigurnost procesa uzgoja i proizvodnje, te osigurati da proizvod nije štetan za ljudsku konzumaciju. Osim toga, potrebno je obratiti pažnju i na rizike distribucije hrane, koja zbog izvanrednih situacija može biti ugrožena i dovesti do nestašica i povećanja cijena“, istaknula je doc.dr.sc. Sokolić zaključujući kako se poljoprivredno-prehrambeni sustavi moraju transformirati, no to neće biti dovoljno ako se i upravljanje ovim sustavima ne transformira.

U završnoj su se riječi domaćini Konferencije Tihomir Babić, predsjednik HGK Županijske komore Sisak i Joso Brajković, predsjednik HGK ŽK Otočac, složili kako je povezivanje lokalne zajednice, proizvođača hrane i kupaca ključno za održivu proizvodnju hrane u budućnosti te ruralnu revitalizaciju.

Izvor fotografije: HGK

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content