Osigurane su dovoljne količine sjemena za proljetnu sjetvu

Povodom predstojeće proljetne sjetve u dvorani Hrvatske gospodarske komore Županijske komore Osijek 25. ožujka ove godine održana je konferencija za novinare na istu temu –  proljetna sjetva 2024., na kojoj su sudjelovali predstavnici institucija i tvrtki iz sektora poljoprivrede.

„Jesenska je sjetva bila na razini 2020. godine, što je nešto manje sjetvenih površina nego 2022. i 2023. Naše su poljoprivrednike demotivirale manje otkupne cijene. Pšenica je prošle jeseni zasijana na oko 140 tisuća hektara, ječam na 60 tisuća hektara, dok su za oko dvije tisuće hektara povećane površine pod uljanom repicom. U proljetnoj su sjetvi jarine sijane nešto ranije nego proteklih godina te se u veljači bilježi nedostatak sjemenskog materijala. Raniji su rokovi sjetve, ponajprije jarog ječma, zobi i tritikalea iznenadili distributere, no trenutačno ima dovoljno sjemena na domaćem tržištu“, rekao je državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak i najavio kako se sjetva kukuruza planira na oko 280 tisuća hektara, a šećerna se repa sije na 11 tisuća hektara, što je za gotovo tri tisuće više nego lani. Rast će i površine pod sojom te će se ona sijati na 85 tisuća ha, 15 tisuća ha više nego lani. Dodao je kako će mineralnih gnojiva biti dovoljno, po cijeni trenutačno prihvatljivoj za poljoprivrednike, kao što su i cijene sjemena i zaštitnih sredstava koje su na razini prošle godine.

Pomoćnik ravnateljice Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu i voditelj Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo dr.sc. Goran Jukić potvrdio je kako sjemena za proljetnu sjetvu ima dovoljno. “Jedan od glavnih razloga da na domaćem tržištu imamo dovoljno sjemena najvažnijih ratarskih kultura je što imamo stabilnu i kontinuiranu sjemensku proizvodnju koja konstantno raste. Imali smo sjemensku proizvodnju na više od 22 tisuće ha, što je povećanje od 7,5 posto u odnosu na prethodnu godinu, tako da je prošla proizvodna godina bila najbolja u zadnjih deset godina“, istaknuo je dr. sc. Jukić.

Što se tiče glavnih ratarskih kultura, naveo je kako je sjemena jarog ječma bilo dovoljno, na razini prošle godine, a cijene su bile niže nego lani. Sjeme šećerne repe nešto je skuplje, no osigurane su dovoljne količine. Bit će i dovoljno sjemena suncokreta po cijeni na razini prošle godine ili nešto većoj.

„Sjeme kukuruza osigurano je iz dva izvora. Prvi je sjeme iz domaće selekcije i proizvodnje odnosno sjeme Bc Instituta i Poljoprivrednog Instituta Osijek gdje su osigurane veće količine sjemena u odnosu na prošlu godinu po nižim cijenama, dok drugi izvor sjemena predstavlja sjeme iz uvoza ili unosa s jednakom količinom kao i prošle godine, po istim ili nešto višim cijenama. Osigurane su i veće količine sjemena soje po nižim cijenama u odnosu na prošlu godinu. Sjeme domaće selekcije ima nižu cijenu i do 20 % u odnosu na prošlu godinu, a domaće sjemena soje kod velikog broja partija sjemena izuzetne je kakvoće te se klijavosti kreću između 90 do 95 %. Općenito vrijedi pravilo da je sjeme koje je proizvedeno u RH niže cijene u odnosu na uvezeno ili unesene sjeme”, zaključio je dr. sc. Jukić.

Direktor prodaje u Petrokemiji Damir Piršić rekao je kako je u vlasništvo te tvrtke 1. svibnja prošle godine s 54 posto ušla turska kompanija Yildirim koja ima tvornice i u Belgji, Nizozemskoj i Turskoj. Proizvodnja je pokrenuta u srpnju 2023., nakon 17 mjeseci zastoja te se hrvatsko tržište uglavnom opskrbljuje s proizvodima iz Kutine. Od tada je proizvedeno 120 tisuća tona gnojiva. “Pozivamo poljoprivrednike da se pravodobno opskrbe s potrebnom robom, s obzirom na to da je tržište gnojiva u posljednje vrijeme stabilno. Znakovit je pad potrošnje mineralnih gnojiva te struka treba savjetovati da se potrošnja poveća, jer će u protivnom biti ugroženi napori oplemenjivača kod selekcije sjemena. Poruka je proizvođačima da će gnojiva i zaštitnih sredstava biti dovoljno na tržištu“, rečeno je na konferenciji.

Član Uprave Hrvatske industrije šećera Dino Bičvić rekao je da prvi put nakon pet godina bilježe rast površina pod šećernom repom. “To se posebno odnosi na male proizvođače koji su za 68 posto povećali površine pod repom. Sjetva je počela u drugom tjednu ožujka te se nadamo kako ćemo proljetnu sjetvu završiti do Uskrsa. Osigurane su dovoljne količine sjemena i očekujemo proizvodnju od 700 tisuća tona repe, odnosno 105 tisuća tona šećera. Optimum je to za šećeranu naše veličine i hrvatsko tržište”, zaključio je Bičvić.

Izvor photo: HGK

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content