OPG Vidas i OPG Koze & mi – ovogodišnji su šampioni 26. Izložbe ovčjih i kozjih sireva

Aktivnosti institucija u sektoru ovčarstva i kozarstva (AZRRI, SAVEZ, HAPIH), utjecaji na teksturu sira, pašni tov janjadi, važnost prve laktacije, preporuke za izlučivanje, korištenje genomskih podataka, bolesti, hranidba ovaca i koza bile su teme 27. Savjetovanja uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj i 26. Izložbe hrvatskih ovčjih i kozjih sireva održanih 20. i 21. listopada 2025. godine u Poreču, a koji su okupili oko 150 sudionika, većinom uzgajivača ovaca i koza.

Savjetovanje i izložbu već tradicionalno zajednički organiziraju Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza (OV-KO savez), a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva te supokroviteljstvom Istarske županije, ove godine domaćina skupa.

Pozdravne riječi uputili su predsjednik OV-KO saveza Tomislav Vidas, izvršni direktor OV-KO saveza doc. dr. sc. Zdravko Barać, pomoćnik ravnatelja HAPIH-a dr. sc. Zdenko Ivkić, Graciano Prekalj u ime Istarske županije te izaslanik ministra poljoprivrede, šumarstva i ribarstva Zdravko Tušek, dipl. ing., koji je ujedno svečano otvorio savjetovanje i izložbu. Kako OV-KO savez ove godine svečano obilježava 20 godina svoga rada, zaslužnim pojedincima i institucijama dodijeljene su posebne svečane zahvalnice.

Nakon svečanog otvorenja održana je panel rasprava na temu „Aktualnosti i budući izgledi ovčarstva i kozarstva u Republici Hrvatskoj“, u kojoj su sudjelovali prof. dr. sc. Boro Mijoč, dr. sc. Mato Čačić, Tomislav Vidas, doc. dr. sc. Zdravko Barać, dr. sc. Zdenko Ivkić i prof. dr. sc. Zoran Grgić, koji je ujedno održao uvodno izlaganje.

HAPIH znak kvalitete podiže dodanu vrijednost proizvoda na višu razinu

HAPIH je, kao nositelj organizacije Ocjene ovčjih i kozjih sireva, prošle godine napravio značajan iskorak u promociji kvalitete ovih domaćih proizvoda.  Dr. sc. Zdenko Ivkić istaknuo je kako je HAPIH od samih početaka partner u organizaciji ovoga skupa, ali i u provedbi niza drugih aktivnosti povezanih s uzgajivačima ovaca i koza. Dodao je kako je prošle godine uvedena posebna oznaka kvalitete kojom se odražava vrijednost proizvoda kroz zlatnu, srebrnu ili brončanu medalju, a čiju naljepnicu na svoje nagrađene proizvode sirari mogu koristiti u godini u kojoj je obavljeno ocjenjivanje.

Na ovogodišnjoj izložbi je sudjelovalo 18 izlagača s ukupno 35 proizvoda, od kojih je zbog vrhunske kvalitete nagrađeno njih čak 30 (14 zlatnih medalja, 10 srebrnih medalja i 6 brončanih medalja). Prof. dr. sc. Samir Kalit, predsjednik Povjerenstva za ocjenjivanje ovčjih i kozjih sireva, predstavio je rezultate i dojmove te proglasio nagrađene izlagače. Šampionom ovčjih sireva proglašen je PAŠKI SIR proizvođača OPG VIDAS iz Novalje na Pagu, a šampionom kozjih sireva proglašen je SVJEŽI KOZJI SIR proizvođača OPG Koze & mi iz Donjeg Kraljevca. Šampionima i svim nagrađenima dodijeljene su svečane plakete HAPIH-ovog Centra za stočarstvo i naljepnice s HAPIH-ovom oznakom kvalitete, dok su šampioni dobili posebne svečane HAPIH-ove šampionske tanjure.

Sudionici s velikim zanimanjem pratili brojna stručna izlaganja

Nakon svečane dodjele priznanja uslijedila su brojna izlaganja eminentnih stručnjaka na aktualne teme s početka teksta. Iz Centra za stočarstvo izlaganja su održali dr. sc. Dragan Solić (Aktivnosti HAPIH-a u sektoru ovčarstva i kozarstva RH) i dr. sc. Marija Špehar (Genomski podaci u funkciji boljeg modeliranja genetskih veza između životinja) koja je ujedno moderirala savjetovanjem i panel raspravom.

I panel rasprava i stručna predavanja bili su popraćeni zanimljivim, u nekim trenucima i burnim, raspravama s konkretnim pitanjima publike koja su ukazala na izazove s kojima se svakodnevno susreću i ponudila prijedloge mogućih rješenja za razvoj sektora. Tako se još jednom potvrdila nužnost održavanja ovog skupa, kao godišnjeg okupljanja uzgajivača, proizvođača sira, prerađivača, stručnjaka, znanstvenika, kreatora i nositelja poljoprivredne politike, jer je doista središnje mjesto razmjene informacija, mišljenja i iskustava te educiranja proizvođača.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti →