Održano virtualno 7. savjetovanja uzgajivača konja u RH

U petak 6. studenog 2020. godine održano je 7. savjetovanje uzgajivača konja u RH. Zbog nepovoljne situacije s pandemijom COVID-19 savjetovanje je održano virtualnim putem, a u rad savjetovanja uključilo se 125 sudionika.

Organizatori savjetovanja bili su Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu te Udruga uzgajivača konja hrvatski toplokrvnjak, a suorganizatori Središnji savez uzgajivača konja hrvatskog  posavaca  i Središnji savez udruga uzgajivača konja hrvatskog hladnokrvnjaka.

Pokrovitelj savjetovanja bilo je Ministarstvo poljoprivrede. Partner održavanja web savjetovanja bio je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu.

U uvodnom dijelu savjetovanja, ispred organizatora, skupu se obratio ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić. U svom obraćanju posebice je naglasio kontinuirano povećanje broja kopitara, a posebice je naglasio stavljanje svih kadrovskih potencijala HAPIH-ovog Centra za stočarstvo u pružanju pomoći uzgojnim udruženjima.

Savjetovanje je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković. U svom izlaganju naglasila je značaj konjogojstva kao gospodarske aktivnosti te sustav potpora ovom sektoru. U svom uvodnom obraćanju je naglasila kako najvažnije potpore ovom sektoru se isplaćuju kroz Program ruralnog razvoja. Uzgajivači imaju pravo na korištenje „plavog dizela“, a posebice je značajno oslobađanje troškova vezanih uz zarazne i nametničke bolesti.

Predavači su prezentirali svoje radove iz područja aktualne tematike. Nakon toga uslijedila je panel rasprava na temu ” Perspektiva suvremenog konjogojstva u okviru novog programskog razdoblja 2021.-2027.” u kojoj su sudjelovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede, HAPIH-a, SSUUHH-a, SSHP-a, UUHT-a te Državne ergele Đakovo i Lipik.

Nakon uvodnih izlaganja panelista uslijedila je otvorena i konstruktivna rasprava. Zaključeno je kako u procesima depopulacije i deagrarizacije koji su zajednički cjelokupnom prostoru Europske unije konjogojstvo treba imati značajnu ulogu.  Naravno, značenje sustava potpora je uvijek aktualno pitanje pa je i tijekom ove rasprave iznijeto niz prijedloga koji će biti upućeni Ministarstvu poljoprivrede kao zaključci savjetovanja.

Savjetovanje koje je održano u izvanrednim uvjetima, na virtualan način, polučilo je dobar rezultat, a to je informiranje i edukacija uzgajivača konja i njihova komunikacija sa eminentnim hrvatskim stručnjacima iz područja konjogojstva.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content