Održano 24. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u RH i proglašeni šampioni izložbe sireva

U Splitsko – dalmatinskoj županiji u Segetu Donjem (hotel Medena) 24. i 25. listopada ove godine održano je tradicionalno 24. po redu Savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj. Organizator savjetovanja je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) preko svog Centra za stočarstvo, suorganizator Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza (HSUOiK), pokrovitelj Ministarstvo poljoprivrede, te supokrovitelj Splitsko – dalmatinska županija. 

Prilikom otvorenja skupa pozdravne riječi uputili su zamjenik ravnateljice HAPIH-a izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, predsjednik HSUOiK-a Tomislav Vidas i izaslanik ministrice poljoprivrede i ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane doc. dr. sc. Zdravko Barać, koji je ujedno i otvorio skup.

Na Savjetovanju je sudjelovalo više od 150 sudionika, većinom uzgajivača,. Tijekom dvodnevnog skupa održano je 15 stručnih predavanja, nakon kojih je uslijedila živa i konstruktivna rasprava. Predavanja su održali sveučilišni profesori Agronomskog i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek te stručnjaci Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a. Novost je bila panel rasprava na temu Perspektiva ovčarske i kozarske proizvodnje u RH, u kojoj su sudjelovali predavači iz spomenutih institucija te predstavnik Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza.  

U sklopu savjetovanja održana je i 23. Izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva, na kojoj su proglašeni i nagrađeni najbolji proizvođači te održana degustacija proizvoda. Ocjena je organizirana 20. rujna 2022. godine u Laboratoriju za senzorske analize HAPIH-ovog Centru za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo, a Povjerenstvo za ocjenu i ovoga puta imalo je težak zadatak od iznimno kvalitetnih proizvoda odabrati najbolje. 

Ocijenjeno je ukupno 47 mliječnih proizvoda, 12 od ovčjeg mlijeka i 35 od kozjeg mlijeka (41 sir, 2 sirna namaza, 2 jogurta i 2 kefira). Od 41 sira, 13 je bilo u kategoriji tvrdih, 14 polutvrdih, 8 mekih, 5 svježih sireva i 1 skuta. Ukupno je bilo 27 mliječnih proizvoda s različitim dodacima (svježi i/ili sušeni začini, povrće, orahov list, dim, vino). Dodijeljeno je 38 odličja: 15 zlatnih, 14 srebrnih i 9 brončanih. Nagrađenima su uručene prigodne diplome HAPIH-a, a proizvođačima šampionskih sireva dodatno i posebno dizajnirane HAPIH-ove plakete.

I ovogodišnje Savjetovanje je tako ispunilo svoj cilj – informiranje i edukaciju uzgajivača te stručnjaka iz najvažnijih područja ovčarske i kozarske proizvodnje i još se jednom potvrdilo kao tradicionalno središnje mjesto godišnjeg okupljanja svih dionika ovog sektora stočarstva u Hrvatskoj, mjesto gdje se razmjenjuju iskustva i stječu nova znanja, čija primjena pridonosi kvalitetnijoj i ekonomičnijoj proizvodnji. 

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content