Održano 23. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj i 22. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva

U organizaciji Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) i Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza (HSUOK), a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i supokroviteljstvom Istarske županije, prošlog je tjedna (30.9. – 1.10.2021.) pod strogim epidemiološkim mjerama u Rapcu održano 23. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj i 22. izložba hrvatskih ovčjih i kozjih sireva. Savjetovanje je okupilo 200-tinja sudionika, a otvorio ga je izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković – doc.dr.sc. Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane.

„Stočarska proizvodnja je uvijek u fokusu Ministarstva poljoprivrede, a ove su posljednje dvije godine bile iznimno teške“, rekao je ravnatelj Barać pojašnjavajući kako je COVID pandemija dovela u pitanje isporuke većine finalnih proizvoda upravo stočarske proizvodnje, nakon čega je donesen niz mjera da bi se prebrodili ovi problemi otežanog plasmana. Ove godine se nadovezao problem porasta cijene repromaterijala i energije, a naročito je problematičan skok cijena stočne hrane. Podsjetio je kako je u tijeku izrada nacionalnog strateškog plana kao temeljnog dokumenta za novo programsko razdoblje i za isplate po izravnim plaćanjima i po Programu ruralnog razvoja. Potvrdio je kako proizvodno vezana plaćanja sigurno ostaju u sektoru ovčarske i kozarske proizvodnje, te uputio uzgajivače da iskoriste mogućnosti nedavno s Europskom komisijom ispregovaranih značajnih povećanja plaćanja vezanih za dobrobit životinja.

Dr.sc. Darja Sokolić, ravnateljica HAPIH-a, organizatora skupa, istaknula je kako je, osim ključne uloge HAPIH-a kroz provedbu uzgojnih programa te kontrole proizvodnosti, koja je obično tehnički i financijski najzahtjevniji dio, HAPIH nositelj i aktivnosti promocije proizvodnje mlijeka i mliječnih proizvoda te svježeg mesa kroz oznaku Mlijeko i Meso hrvatskih farmi. Ova oznaka je dobrovoljna i garantira sljedivost te ukazuje na hrvatsko podrijetlo proizvoda, što je sve veći zahtjev današnjih potrošača. Cilj ovih oznaka je dodatno informiranje potrošača i podrška našim domaćim proizvođačima s ciljem povećanja proizvodnje mesa i mlijeka na hrvatskim farmama.

Ravnateljica HAPIH-a dr.sc. Darja Sokolić

„Upravo je ovog mjeseca usvojeno proširenje Uvjeta za neobvezno označavanje mesa Znakom Meso hrvatskih farmi i na kategorije svježeg janjećeg i svježeg jarećeg mesa“, istaknula je ravnateljica Sokolić, i pozvala sve zainteresirane proizvođače i prerađivače da se obrate HAPIH-u i podnesu zahtjev u cilju ostvarivanja prava za korištenje ovog znaka, ne samo na proizvodima, nego i na pročeljima svojih farmi.

„Godinama bilježimo blago povećanje brojnog stanja ovaca i koza“, potvrdio je i Tomislav Vidas, predsjednik HSUOK-a i dodao kako je prisutan negativan trend smanjenje broja gospodarstava. „Starije generacije uzgajivača odustaju no te ovce ne idu na klanje nego ih ipak preuzimaju drugi“, rekao je Vidas. Ističući kako je organizacija skupa pod epidemiološkim mjerama, s maskama i potvrdama, bila izazovna, izrazio je zadovoljstvo brojem okupljenih sudionika koji je nadmašio očekivanja organizatora.

Ispred Istarske županije, supokrovitelja skupa, sudionicima se obratio izaslanik župana, Graciano Prekalj, koji je najavio aktivnosti na revitalizaciji istarske koze kao i istarske ovce u narednom razdoblju.

Posjećenost ovog, ali i dosadašnjih Savjetovanja potvrđuje potrebu uzgajivača za razmjenom iskustava i stjecanjem novih znanja, kao i otvaranja novih poslovnih mogućnosti, odnosno opravdanost organizacije ovakvih godišnjih okupljanja, istaknuo je dr.sc. Zdenko Ivkić, voditelj HAPIH-ovog Centra za stočarstvo.

Tijekom dvodnevnog rada skupa stručnjaci i znanstvenici Ministarstva poljoprivrede, HAPIH-a te Agronomskog i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, kao i Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeku održali su 15-ak izlaganja koja su otvorila aktualna pitanja i potaknula konstruktivnu i afirmativnu raspravu sudionika te dala odgovore na neke od izazova s kojim se ovaj sektor susreće.

Proglašeni šampioni 22. izložbe hrvatskih ovčjih i kozjih sireva

Šampion kvalitete u kategoriji ovčjih mliječnih proizvoda je „Paški sir“ OPG Krunoslav Vidas iz Novalje, a u kategoriji kozjih mliječnih proizvoda „Kozji sir s provansalskim biljem“ OPG Moravec iz Nove Vesi.

Sukus to 22. izložbe hrvatskih ovčjih i kozjih sireva koja se tradicionalno održava u sklopu savjetovanja uzgajivača ovaca i koza. Tako je bilo i ove godine u Rapcu gdje su izneseni rezultati ocjenjivanja ukupno 39 mliječnih proizvoda – 13 od ovčjeg mlijeka i 26 od kozjeg mlijeka. Od 39 ocijenjenih mliječnih proizvoda bilo je 34 sira, četiri sirna namaza i jedan jogurt. Od 34 sira, 11 je bilo u kategoriji tvrdih, 15 polutvrdih, dva meka, četiri svježa sira i dvije skute. Ukupno je bilo 19 mliječnih proizvoda s različitim dodacima (svježi i/ili sušeni začini, povrće, tartufi, ulje, dim, vino).

Dodijeljeno je 34 odličja – 11 zlatnih, 16 srebrnih i sedam brončanih.

Stručnim povjerenstvom predsjedavao je prof. dr. sc. Samir Kalit, koji je istaknuo kako je ocjena obuhvaćala vanjski izgled, miris, stanje sirnog tijesta (konzistencija) i okus sira.

„Kad govorimo o kvaliteti ovčjih i kozjih sireva u Republici Hrvatskoj mi smo rame uz rame u svaku zemlju Europske unije po pitanju ove proizvodnje“, zaključio je Samir Kalit čestitajući svima nagrađenima.

Nagrade su uručili doc.dr.sc. Zdravko Barać, dr.sc. Darja Sokolić i Tomislav Vidas. a nakon svečane dodjele sudionici skupa imali su prigodu razgledavati, ali i degustirati izložene sireve.

PROGRAM 23. SAVJETOVANJA OVČARA I KOZARA

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content