Održano 22. Savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj

U srijedu 25. studenog 2020. godine održano je 22. savjetovanje uzgajivača ovaca i koza u Republici Hrvatskoj. Zbog nepovoljne situacije s pandemijom COVID-19 savjetovanje se održalo virtualnim putem, a u rad savjetovanja uključilo se 127 sudionika. Savjetovanje su organizirali  Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i  Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, uz pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede. Partner održavanja web savjetovanja bio je Agronomski fakultet. Prilikom svečanog  otvorenja savjetovanja okupljene sudionike pozdravili su ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić, potpredsjednica Hrvatskog saveza uzgajivača ovaca i koza gđa. Nevenka Gadanec, pomoćnik ministrice  poljoprivrede doc.dr.sc. Zdravko Barać koji je i otvorio savjetovanje. Tijekom savjetovanja sudionike je pozdravila ministrica poljoprivrede Marija Vučković, koja je naglasila važnost ove stočarske grane i njenu svjetlu budućnost. Kao i svih dosadašnjih godina sudionici su mogli odslušati predavanja koja su održali stručnjaci s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti iz Osijeka, kao i stručnjaci  Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu.  Predavači su kroz razgovor s sudionicima prezentirali  teme  i informirali o aktualnostima iz  područja selekcije, uzgoja, držanja, hranidbe, proizvodnje, kvalitete stočarskih proizvoda te zdravstvene zaštite ovaca i koza. Organizirana je i panel rasprava na temu  „Ovčarska i kozarska proizvodnja u održavanju života na ruralnim  područjima – Poljoprivredna politika EU i RH od 2020.“. Sudionici panel rasprave bili su Ministarstvo poljoprivrede, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Hrvatski savez uzgajivača ovaca i koza, Agronomski fakultet Zagreb ,Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek te mliječna industrija Vindija d. d.

U sklopu savjetovanja predstavljeni su i dojmovi s 21. izložbe hrvatskih ovčjih i kozjih sireva. O rezultatima ovogodišnje ocjene sireva sudionike savjetovanja izvijestio je predsjednik stručnog povjerenstva prof.dr.sc. Samir Kalit, koji je naglasio visoku kvalitetu ocjenjenih proizvoda te proglasio nagrađene proizvođače sireva.

Savjetovanje koje je održano u izvanrednim uvjetima, na virtualan način, ostvarilo  je svoj cilj, a to je edukacija i informiranje uzgajivača ovaca i koza i stručnjaka povezanih s ovom granom stočarske proizvodnje.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content