Održano 17. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj

Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) je u suradnji sa Savezom udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (SUHUH) i Središnjim savezom uzgajivača simentalskog goveda (H.U.SIM.), a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede i Međimurske županije 6. i 7. travnja 2022. u Svetom Matinu na Muri organizirala 17. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj.

„Okupili smo se kako bismo u suradnji s našim proizvođačima i našim Savezima raspravili sve izazove s kojima su suočeni, a nažalost izazovi su brojni, obzirom na pandemiju i ratni sukob na istoku Europe te globalne tržišne poremećaje koji negativno utječu na ovaj sektor,“ rekao izv. prof. dr. sc. Krunoslav Karalić, zamjenik ravnateljice HAPIH-a oslikavajući stanje u sektoru smanjenjem broja mliječnih krava tijekom 2021. godine za 2,6 % a kombiniranih za 3,6 %. Proizvodnja mlijeka u Hrvatskoj je niža za 1,3 %, a broj isporučitelja za 15,1 %. Pozitivan pomak je porast isporučenih količina po isporučitelju za 13,6 %.

Dvjestotinjak sudionika savjetovanja uvodno su pozdravili i predsjednik HUSIM-a Damir Horvatić, predsjednik SUHUH-a Branko Kolak, te Josip Grivec, zamjenik župana Međimurske županije, a savjetovanje je kao izaslanik ministrice poljoprivrede Marije Vučković otvorio doc. dr. sc. Zdravko Barać, ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane. Čestitao je HAPIH-u na ustrajnosti u održavanju savjetovanja, čiji je Ministarstvo pokrovitelj od samih početaka i prepoznaje ga kao jedan oblik cjeloživotnog učenja, stjecanja novih znanja kao preduvjeta unaprjeđenja proizvodnje. Podsjetio je kako je Ministarstvo poljoprivrede u protekle dvije godine donijelo čitav niz interventnih programa kojima su nastojali prevladavati probleme u stočarskoj proizvodnji, te najavio nove programe i mjere pomoći.  

Mlijeko bi trebalo postati strateški proizvod

U dvodnevnom programu rada skupa, stručnjaci Ministarstva poljoprivrede i HAPIH-a, uz znanstvenike s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, te Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek i Energetskog instituta Hrvoje Požar, okupljenim su sudionicima dali uvid u aktualne trendove i informacije o najnovijim istraživanjima iz najvažnijih područja govedarske proizvodnje – od selekcijsko-uzgojnih programa, držanja, hranidbe i zdravstvene zaštite do tehnologije proizvodnje mesa i mlijeka, agrarne politike i ruralnog razvoja.

Konstruktivne interaktivne rasprave vodile su se na dva okrugla stola koja je moderirao Davor Pašalić, dr. vet. med. (HAPIH). Prvu temu „Stanje u mliječnom sektoru“ s uvodnim predavanjem o ocjeni činitelja ekonomske proizvodnje mlijeka u srednjoročnom razdoblju otvorio je prof. dr. sc. Zoran Grgić s Agronomskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, a među panelistima uz njega su bili i prof. dr. sc. Krunoslav Zmaić, dekan Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek, doc. dr. sc. Zdravko Barać ispred Ministarstva poljoprivrede, dr. sc. Drago Solić iz HAPIH-a, predsjednik HUSIM-a Damir Horvatić, te predsjednik SUHUH-a Branko Kolak. Pozvani predstavnici mljekarske industrije, nažalost, nisu bili nazočni.

Proizvođači su istaknuli da je Ministarstvo dalo značajnu potporu mliječnom sektoru no upozorili na neodrživost situacije glede otkupne cijene mlijeka. Mlijeko bi trebalo biti strateški proizvod i kao takav biti i tretiran. Očekuju intervenciju Ministarstva u izgradnji partnerskih odnosa s prerađivačkom industrijom i trgovačkim lancima kako bi se cijene mlijeka na policama i otkupne cijene mogle staviti u korektniju korelaciju – pravedniji raspored kolača kalkulacije koštanja mlijeka. 

Zajedničkim djelovanjem do sustavnih rješenja

„Stanje u mesnom sektoru“ bila je tema druge panel-rasprave na kojoj su, nakon uvodnog izlaganja dr. sc. Drage Solića iz HAPIH-a koji je kroz statističke podatke dao presjek situacije ovog sektora govedarske proizvodnje, kao panelisti sudjelovali dr. sc. Mato Čačić ispred Ministarstva poljoprivrede, izv. prof. dr. sc. Miljenko Konjačić s Agronomskog fakulteta sveučilišta u Zagrebu, predsjednik HUSIM-a Damir Horvatić, predsjednik Saveza uzgajivača mesnih pasmina goveda Rodoljub Džakula, dr. vet. med., predsjednik Udruge Salers Croatia Mirko Devčić i predsjednik Udruge Baby Beef Zvonko Širjan. U raspravi je istaknuto kako „bez krave nema ni teleta!“ pa se nameće zaključak da je spašavanje mliječnog govedarstva preduvjet razvoja ukupne stočarske proizvodnje a time i tova teladi. Zbog kompleksnosti situacije, proizvođači apeliraju na zajednički nastup Ministarstva poljoprivrede, Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja te Ministarstva  financija u osmišljavanju i predlaganju programa prema Vladi RH za sustavno rješavanje problema u stočarskoj proizvodnji.

U raspravama su se, među ostalim, otvorila pitanja poremećaja na tržištu, porasta cijena stočne hrane, postavljanja solarnih panela na stočarskim farmama a ne na poljoprivrednom zemljištu, uvođenja tzv. „skrivenih poticaja“ kroz vezanje obnovljivih izvora energije odnosno proizvodnje električne energije uz broj uvjetnih grla, raspodjele poljoprivrednog zemljišta, jačanja pregovaračke pozicije proizvođačkih udruga, zadržavanja mladih u ruralnim područjima, o potporama za uzgoj teladi, nužnosti suradnje proizvođača mlijeka i tovljača oko otkupa teladi za tov, većeg iskorištenja mogućnost plasmana proizvoda kroz turizam, poticanje domaće genetike radi njenog faktora adaptacije, rješavanje problema na liniji klanja i dr.

Aktivno sudjelovanje brojnih sudionika u raspravama, postavljanje pitanja, razmjena iskustava i mišljenja te konstruktivnih prijedloga s ciljem iznalaženja rješenja za izazove u ovom iznimno važnom i osjetljivom sektoru, opetovano je potvrdilo nužnost organiziranja ovakvih savjetovanja.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content