Održano 16. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj

U petak 11. prosinca 2020. godine održano je 16. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj. Zbog nepovoljne situacije s pandemijom COVID – 19 savjetovanje je održano virtualnim putem a u rad savjetovanja uključilo se 105 sudionika. Savjetovanje je organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (Centar za stočarstvo) uz Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske kao suorganizatora te pokroviteljstvo Ministarstva poljoprivrede. Partner održavanja web savjetovanja bio je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu. Prilikom svečanog  otvorenja savjetovanja okupljene sudionike pozdravili su pomoćnik ravnatelja Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu Davor Pašalić, dr. med. vet., predsjednik Središnjeg saveza udruga uzgajivača svinja Hrvatske Goran Jančo, dr. med. vet., dekan Agronomskog fakulteta iz Zagreba prof. dr. sc. Zoran Grgić i pomoćnik ministrice  poljoprivrede doc. dr. sc. Zdravko Barać, koji je ujedno i otvorio savjetovanje.

Nakon otvorenja savjetovanja i predstavljanja časopisa „Svinjogojstvo“, organizirana je panel rasprava na temu „Organiziranost tržišta svinjskog mesa – indikator stanja svinjogojske proizvodnje“ u kojoj su sudionici panel rasprave doc. dr. sc Zdravko Barać (Ministarstvo poljoprivrede), Goran Jančo, dr. med. vet. (Središnji savez udruga uzgajivača svinja Hrvatske), prof  dr. sc. Zoran Grgić (Agronomski fakultet u Zagrebu), dipl. ing. Krešimir Kuterovac (Hrvatska udruga proizvođača svinja), dipl. ing. Mladen Škiljević i dr. sc. Drago Solić  (Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu – Centar za stočarstvo)  raspravljali o aktualnim problemima vezanim uz funkcioniranje tržišta svinjskog mesa.

Nakon panel rasprave uslijedilo je predstavljanje radova objavljenih u Zborniku predavanja. Svi radovi predstavljeni su kroz interakciju predavača i moderatora ovog dijela dr. sc. Marije Špehar (Centar za stočarstvo), uz mogućnost postavljanja pitanja svih prijavljenih sudionika na virtualnom savjetovanju. Na ovogodišnjem savjetovanju sudjelovali su predavači iz slijedećih institucija: Agronomski i Veterinarski fakultet u Zagrebu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeka, Ministarstva poljoprivrede, Centra za unapređenje stočarstva Osijek, Udruge uzgajivača crne slavonske svinje „Fajferica“ i Centra za stočarstvo HAPIH-a. Glavne teme savjetovanja obuhvatile su područja hranidbe, uzgoja, zdravstvenog statusa svinja i provedbe mjera poljoprivredne politike.

Iako održano u izvanrednim uvjetima i na virtualan način, 16. savjetovanje uzgajivača svinja u Republici Hrvatskoj ostvarilo je svoj cilj, a to je edukacija i informiranje uzgajivača svinja i stručnjaka iz svinjogojskog sektora o stanju i aktualnostima u ovoj grani stočarske proizvodnje.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content