Održano 16. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj

Dana 26. veljače 2021. godine održano je 16. savjetovanje uzgajivača goveda u Republici Hrvatskoj, zbog pandemije prvi puta u obliku web konferencije (Zoom Meeting). Organizator savjetovanja je Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH, Centar za stočarstvo), a suorganizatori su Savez udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (SUHUH) i Središnji savez  hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (H.U.SIM.). Partner održavanja web savjetovanja je Agronomski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, a pokrovitelj savjetovanja Ministarstvo poljoprivrede. U radu savjetovanja sudjelovalo je 130 sudionika.

Cilj savjetovanja je edukacija i informiranje uzgajivača goveda i stručnjaka iz najvažnijih područja govedarske proizvodnje: agrarne politike, ruralnog razvoja, selekcije, uzgoja, držanja, hranidbe, proizvodnje mlijeka i mesa, zdravstvene zaštite, tehnologije proizvodnje hrane i sl.

Tijekom otvorenja skupa sudionike su pozdravili ravnateljica HAPIH-a dr. sc. Darja Sokolić, predsjednik SUHUH-a Branko Kolak, predsjednik HUSIM-a Damir Horvatić, dekan Agronomskog fakulteta iz Zagreba prof. dr. sc. Zoran Grgić i državni tajnik Ministarstva poljoprivrede Zdravko Tušek, dipl. ing., koji je ujedno i otvorio savjetovanje.

Nakon otvorenja savjetovanja uslijedila je panel rasprava na temu „Stanje i perspektiva govedarstva -pogled s pozicije mladih poljoprivrednika“ u kojoj su sudjelovali mladi uzgajivači Emina Burek dipl. ing. agr., Ivan Kolak, dipl. ing. agr., Terezija Štriga Blagaj, dipl. ing. agr., Danijel Horvatić, struč. spec. ing. agr.,  Sofija Džakula, dr. med. vet.  i Dino Gelemanović , dr. med. vet.

Uvodnu prezentaciju održao je doc. dr. sc Zdravko Barać (ravnatelj Uprave za stočarstvo i kvalitetu hrane Ministarstva poljoprivrede), a iz Centra za stočarstvo u raspravi sudjelovali su dr. sc. Zdenko Ivkić i dr. sc. Drago Solić, koji je ujedno bio moderator panel rasprave.

Nakon panel rasprave uslijedilo je predstavljanje radova objavljenih u Zborniku predavanja. Radovi su predstavljeni kroz interakciju predavača i moderatora ovog dijela dr. sc. Marije Špehar (Centar za stočarstvo), uz stalnu mogućnost postavljanja pitanja svih sudionika putem chat-a. Na ovogodišnjem savjetovanju sudjelovali su predavači s Agronomskog i Veterinarskog fakulteta u Zagrebu, Fakulteta agrobiotehničkih znanosti u Osijeka i Ministarstva poljoprivrede. Osim njih predavanja su održali uzgajivači s praktičnim iskustvima (uzgojna udruženja, velike farme) te stručnjaci Centra za stočarstvo.

Rasprava je najvećim dijelom vođena oko slijedećih tema: postavljanje solarnih panela na stočarskim farmama sukladno Zelenom planu EU, porast cijene stočne hrane, nedostatak radne snage, nabava robota za mužnju, problematika poljoprivrednog zemljišta, korištenje pašnjaka, novi model mjera dobrobiti životinja, provođenje Zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi i Zakona o zaštiti potrošača, smanjenje uvoza mlijeka i mesa (klanje u domaćim klaonicama) itd. Sudionici su podržali mjere ministarstva u svezi zaustavljanja smanjenja broja krava i obnove stočnog fonda (Program potpore proizvođačima radi obnove narušenog proizvodnog potencijala), izrade novog modela mjera dobrobiti životinja te sufinanciranja rada uzgojnih udruženja. Očekivanja su usmjerena prema provedbi ovih mjera i u narednom razdoblju te povećanju potpore osobito u slučaju sufinanciranja rada uzgojnih udruženja.

Premda je održano u izvanrednim uvjetima i na virtualan način, savjetovanje je ispunilo svoj cilj, a to je edukacija i informiranje uzgajivača i stručnjaka o stanju i aktualnostima u govedarskoj proizvodnji.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content