Održano 15. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara s međunarodnim sudjelovanjem

U petak 27. studenog 2020. godine održano je 15. znanstveno-stručno savjetovanje hrvatskih voćara na temu „Povećanje proizvodnih kapaciteta u voćarstvu“. Zbog nepovoljne situacije s pandemijom COVID-19 savjetovanje je održano virtualnim putem, a u rad savjetovanja uključilo se 80-ak sudionika.

Savjetovanje su organizirali Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu i  Hrvatska voćarska zajednica u suradnji s brojim znanstvenim i stručnim institucijama, a pod pokroviteljstvom Ministarstva poljoprivrede.

U uvodnom dijelu savjetovanja, ispred organizatora, skupu su se obratili ravnatelj Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu doc.dr.sc. Krunoslav Dugalić i predsjednik Hrvatske voćarske zajednice Branimir Markota. Ravnatelj HAPIH-a u svom obraćanju istaknuo je nedostatak skladišno-rashladnih prostora te potrebu izgradnje vidljivog sustava porijekla i kvalitete voća „od voćnjaka do stola“, te posljedično bolju prepoznatljivost i konkurentnost domaćeg voća ali i izostanak udruživanja naših voćara i njihovog zajedničkog nastupa na jedinstvenom, ali i zasićenom tržištu Europske unije. Predsjednik HVZ-a naglasio je da se ulažu znatna sredstva preko raznih vidova potpora i pomoći kao i bespovratnih participacija u investicije u voćarstvo ali rezultata u znatnijem povećanju proizvodnje voća  baš i nema. Ističe potrebu realizacije slijedećih zadataka: operacionalizacija izgradnje skladišno distribucijskih centara, definiranje proizvodnje strateških voćnih vrsta vezanih za regionalizaciju proizvodnje, početak provođenja mjera investicijskih ulaganja u modernizaciju proizvodnje voća i institucionalno forsiranje aktivnosti na udruživanju voćara i konačno provođenje operativnih programa.

Savjetovanje je otvorila ministrica poljoprivrede Marija Vučković. U svom izlaganju naglasila je nedostatak skladišno distributivnih centara. Potvrdila je da se nastavlja i s izradom akcijskog plana i da je MP ovu infrastrukturu, kao vrlo važan element, prijavio i „kandidirao“ za Program za otpornost i oporavak RH gdje nas čekaju značajna sredstva, a svakako će ovakve operacije biti omogućene i kroz budući redoviti višegodišnji financijski nacionalni okvir koji se odnosi na investicijska sredstva i dosadašnji program ruralnog razvoja MP-a. Do kraja ove godine namjera je objaviti investicijski natječaj fokusiran na nove trajne nasade ili rekonstrukciju postojećih pri čemu će se pretpostaviti donja granica površine, a intencija je okrupnjavati zemljište. Ističe da će ove godine zaživjeti operativni program kroz koji će financirati proizvođačku organizaciju u sektoru voćarstva i ujedno koristi priliku da zahvali Hrvatskoj voćarskoj zajednici na prvoj podnesenoj specifikaciji za Korištenje oznaka – DOKAZANA KVALITETA. U vjeri da će ovo savjetovanje  doprinijeti razvoju znanosti i praksi na terenu, nadajući se da će se dobra i duga tradicija nastaviti i narednih godina ministrica Vučković poželjela je svima ostvarivanje ovih planova.

Nakon Plenarnih izlaganja uslijedila je konstruktivna rasprava, a stručna predavanja održana su u dvije sekcije: Tehnologija i prerada i Pomoekologija i pomofiziologija.

Ovo 15. jubilarno savjetovanje hrvatskih voćara koje je održano u izvanrednim uvjetima, na virtualan način, ostvarilo  je svoj cilj, a to je edukacija i informiranje voćara i stručnjaka povezanih s ovom granom poljoprivredne proizvodnje.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content