Održano 15. savjetovanje uzgajivača goveda u RH

Gotovo 350 sudionika, od čega više od 200 uzgajivača goveda te značajan broj predstavnika industrije, znanstvene zajednice i nadležnih tijela, okupilo se  je na dvodnevnom 15. savjetovanju uzgajivača goveda u  Tuhelju  (29. i 30. siječnja).

Skup je otvorio ravnatelj HAPIH-a, doc dr.sc. Krunoslav Dugalić, koji se je, osim u svojstvu organizatora, sudionicima obratio i u svojstvu izaslanika ministrice poljoprivrede, mr. sc. Marije Vučković. Sudionike skupa pozdravili su i predstavnici suorganizatora,  Damir Horvatić, predsjednik Središnjeg Saveza hrvatskih uzgajivača simentalskog goveda (HUSIM) i Branko Kolak, predsjednik  Saveza udruga hrvatskih uzgajivača holstein goveda (SUHUH), te Anđelko Ferek-Jambrek, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije, koja je,  uz Ministarstvo poljoprivrede, pokrovitelj savjetovanja.

„U proteklih godinu dana od svog postojanja, HAPIH je uspješno prebrodio velike izazove i uspješno dostigao visoku razinu u ispunjavanju svih zahtjeva koje su pred nas postavljala nadležna tijela, međunarodne institucije i uzgajivači goveda, “ istaknuo je u svom uvodnom govoru ravnatelj HAPIH-a, doc. dr.sc. Krunoslav Dugalić.

 „Vrlo smo predani i angažirani i u projektima Mlijeko i meso hrvatskih farmi jer smo svjesni snage nedvosmislenog, jasnog označavanja i važnosti  podrijetla hrane u donošenju odluke potrošača prilikom kupovine prehrambenih proizvoda, “ naglasio je ravnatelj HAPIH-a u nastavku, govoreći o sustavu promocije hrvatskih poljoprivrednih proizvoda kroz sustav Hrana hrvatskih farmi i polja, koje je HAPIH preuzeo početkom godine.

Treću godinu za redom, u okviru Savjetovanja predstavljeni su i  rezultati natjecanja u kvaliteti kukuruzne silaže. Brončane plakete dobili su Božidar Glavaš, Željko Ilijaš i Zdravko Saks/Obrt Saks, srebrnom plaketom nagrađen je Dalibor Duk, a za najbolju silažu zlatnu plaketu dobio je Anđelko Kopecki iz Sisačko-moslavačke županije.

Prvi dan Savjetovanja održana je dinamična panel rasprava na temu „Upravljanje govedarskom farmom“  te je upriličeno svečano potpisivanje Ugovora o provedbi specifičnih tehničkih aktivnosti u upravljanju uzgojnim programom za  mesne pasmine goveda u Republici Hrvatskoj, HAPIH-a sa Savezom uzgajivača mesnih pasmina goveda.

Tijekom dvodnevnog savjetovanja uvaženi predstavnici hrvatske stručne i znanstvene zajednice održali su 18 stručnih predavanja.

Cilj dvodnevnog savjetovanja je edukacija i informiranje uzgajivača goveda i stručnjaka iz najvažnijih područja govedarske proizvodnje. Predavači su prezentirali  teme  i informirali sudionike o aktualnostima iz  područja agrarne politike, ruralnog razvoja, selekcije, uzgoja, držanja, hranidbe, proizvodnje, kvalitete stočarskih proizvoda, zdravstvene zaštite, kao i tehnologije proizvodnje stočne hrane.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content