Održani dani otvorenih vrata HAPIH-ovog Centra za voćarstvo i povrćarstvo

Centar za voćarstvo i povrćarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) otvorio je vrata svoga pokušališta u Donjoj Zelini. Riječ je o intenzivnom plantažnom voćnjaku površine 15 hektara s postavljenom armaturom, mrežom protiv tuče, navodnjavanjem, a od 2018. godine i antifrost sustavom. U nasadu su posađene sve kontinentalne voćne vrste: jabuka, kruška, šljiva, trešnja, višnja, marelica, breskva, lijeska, orah, borovnica, crveni, crni i bijeli ribiz, ogrozd, malina, kupina, križanci maline i kupine, josta, kinesko-japanska šljiva i aronija. Na pokušalištu se također nalaze i matični nasadi višnje (sorta Oblačinska), šljive (sorta Stanley) i jabuke (sorte Summerred, Idared i Granny Smith).

Pokusni nasad i projekte koji se ovdje realiziraju te rad Centra uopće predstavio je  dr. sc. Predrag Vujević iz Centra za voćarstvo i povrćarstvo, koji je, između ostaloga naveo kako su aktivnosti ovog Centra posebno usmjerenje na prijenos znanja, tehnologija i rezultata u praksu na temelju provedbe znanstvenostručnih istraživanja. Osim toga, djelatnosti Centra uključuju i priznavanje sorata voćnih vrsta uz održavanje referentnih kolekcija sorti i podloga na oba HAPIH-ova pokušališta – Donja Zelina i Kaštel Štafilić, provođenje introdukcije sorti voćnih vrsta i podloga, izradu opisne/preporučene sortne liste, fizikalno-kemijske i senzorne analize voća neposredno nakon berbe kao i tijekom čuvanja, itd.

HAPIH-ov Centar za voćarstvo i povrćarstvo sudjeluje i u Nacionalnom programu očuvanja i održive uporabe biljnih genetskih izvora za hranu i poljoprivredu u RH koji je okupljenim sudionicima ovom prigodom predstavila dr. sc. Dunja Halapija iz Ministarstva poljoprivrede.

Tijekom prošle su godine, u okviru redovitog provođenja agrotehnoloških procesa na površinama pod Bankom biljnih gen, provedena fenološka, morfološka i pomološka istraživanja sa 5.588 analiza na 11 voćnih vrsta odnosno 254 sorte.

Centar sudjeluje na „APPLERESIST“ projektu zajedno s Fakultetom agrobiotehničkih znanosti Osijek, koji je predstavio izv. prof. dr. sc. Tomislav Vinković. Cilj ovog projekta je utvrditi genetsku otpornost jabuke na toplinski i sušni stres uz formiranje preporučene sortne liste na području kontinentalne Hrvatske. Projektom se želi minimalizirati štetu u nasadima uvjetovanu klimatskim promjenama te iskoristiti potencijalno pozitivan utjecaj klimatskih promjena. Projekt traje 36 mjeseci, u ispitivanju su 33 sorte jabuke, a provodi se na dvije lokacije: novoosnovanom pokušalištu FAZOS-a kod Osijeka i u ovom HAPIH-ovom voćnjaku u Donjoj Zelini.

Nakon obilaska pokusnih nasada organizirano je i ocjenjivanje kakvoće plodova sorti trešanja, kojima su se na kraju osladili i svi gosti.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content