Skip to content

Održana stručna radionica “Inovacije i izazovi u suvremenom voćarstvu”

Djelatnici Centra za voćarstvo i povrćarstvo, Centra za zaštitu bilja i Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu  (HAPIH) u suradnji s Upravom za stručnu podršku razvoju poljoprivrede Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i ribarstva (MPŠR) održali su 13. i 14. svibnja 2025. godine radionicu za savjetnike specijalnosti voćarstvo iz 12 županija.

Prvog dana radionice stručnjaci iz HAPIH-ovih Centara održali su predavanja o uzgoju lijeske, bolestima lijeske i oraha te njihovim načinima suzbijanja, utjecaju klimatskih promjena na sortiment jabuka, važnosti održavanja banke biljnih gena, uzgoju šljiva te novostima u svijetu bobičastog voća. Savjetnici iz MPŠR-a su zatim obišli laboratorije Centra za zaštitu bilja (Laboratorij za bakteriologiju, Laboratorij za mikologiju, Laboratorij za nematologiju, Laboratorij za virologiju i Laboratorij za zoologiju), te Laboratorij za fizikalno-kemijske i senzorne analize Centra za vinogradarstvo, vinarstvo i uljarstvo.

Drugi dan radionice održan je na Pokušalištu Centra za voćarstvo i povrćarstvo u Donjoj Zelini, gdje su sudionici obišli pokusne nasade i upoznali se sa sortimentom jabuka, krušaka, trešanja, šljiva, oraha i lijeske, kao i nasade borovnica, malina i ribizla – kako na otvorenim, tako i u zatvorenim sustavima proizvodnje. Posebna pozornost bila je usmjerena na različite tehnologije uzgoja, primjenu sustava navodnjavanja te prilagodbu voćarske proizvodnje klimatskim promjenama.

Tijekom dvodnevne radionice u interaktivnoj su raspravi razmijenjena vrijedna terenska iskustva stručnjaka HAPIH-a i savjetnika Upravom za stručnu podršku.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. Pravila privatnosti →