Održana stočarska izložba u sklopu tradicijske manifestacije Jesen u Lici

U sklopu tradicijske manifestacije Jesen u Lici 2. listopada 2021. godine u Gospiću je održana tradicionalna stočarska izložba, na kojoj je predstavljeno oko 150 grla (goveda – buša, konji – hrvatski hladnokrvnjak i ovce – lička pramenka). Organizator izložbe je Ličko – senjska županija, a suorganizatori Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH), Središnji savez udruga uzgajivača hrvatskog hladnokrvnjaka, Udruga uzgajivača buše i Udruga uzgajivača ovaca „Lika“. U izložbi konja i ovaca sudjelovala su grla iz Ličko – senjske županije, dok je 2. državna izložba buše uključivala grla iz četiri županije (Ličko – senjska, Dubrovačko – neretvanska, Splitsko – dalmatinska i Šibensko – kninska), u kojima se uzgaja gotovo 85 posto ukupne populacije krava ove pasmine. HAPIH-ov Centar za stočarstvo, skupa s uzgojnim udruženjima, sudjelovao je u odabiru te ocjeni izložbenih grla buše i ličke pramenke. HAPIH je šampionska grla buše i ličke pramenke nagradio šampionskim zvonima, a nagrađene uzgajivače prigodnim diplomama. Ličko – senjska županija je osigurala novčane nagrade. Prilikom otvorenja stočarske izložbe pozdravne riječi uputili su izaslanik ministrice poljoprivrede doc. dr. sc. Zdravko Barać, župan Ličko – senjske županije Ernest Petry, voditelj HAPIH-ovog Centra za stočarstvo dr. sc. Zdenko Ivkić, te predsjednici uzgojnih udruženja.

Najveću pozornost tradicionalno privlači Bambino kup, u kojem su djeca uzgajivača buše obučena u narodne nošnje predvodila malu telad, pa time ova priredba, pored uzgoja, promovira kulturnu baštinu. Bambino kup je ujedno prilika djeci iz gradskih sredina da upoznaju životinje i način života obitelji iz ruralnih područja. Organizatori i sponzori dodijelili su djeci brojne nagrade, među kojima se svakako ističu prigodne medalje HAPIH-a. U Bambinu kupu sudjelovalo je 14 djece iz 11 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava.

Na 2. državnoj izložbi buše sudjelovalo je 20 uzgajivača s 50 grla u tri kolekcije. Povjerenstvo za ocjenu grla činili su prof. dr. sc. Ante Ivanković, dr. sc. Zdenko Ivkić i Ante Franić. U kolekciji junica prvonagrađena je HR 2201346385 uzgajivača Ivana Rukavine iz D. Pazarišta, drugonagrađena HR 4201331644 uzgajivačice Alenke Čačić iz Ličkog Osika, a trećenagrađena HR 6201162365 uzgajivača Josipa Asić iz Ličkog Osika. U kolekciji krava prvonagrađena je HR 8200213442 uzgajivača Ive Vidaka iz Gruda, drugonagrađena HR 8200989358 uzgajivača Andrije Ribičić iz Šestanovca, a trećenagrađena HR 6200904933 uzgajivačice Fanike Banić iz Čovića. U kolekciji bikova prvonagrađeni je HR 0200776338 uzgajivača Bariše Dejanović iz Udbine, drugonagrađeni je HR 5200831348 uzgajivača Nikole Miškulina iz Gospića, a trećenagrađeni je HR 7200667051 uzgajivačice Marijane Dejanović Šolaja iz Gospića.

Za šampionsko grlo odabrana je krava HR 4200646187 uzgajivača Marka Živković iz Gospića. Prof. dr. sc. Ante Ivanković dao je stručni komentar s razlozima odabira najboljih grla.

Na izložbi ovaca ličke pramenke sudjelovalo je 28 grla u sedam kolekcija. Povjerenstvo za ocjenu grla činili su Darko Jurković, Davor Korečić i Tome Matanić. Treće mjesto u kolekciji ovaca osvojila je kolekcija uzgajivača Milana Čupurdije iz Frkašića, drugo mjesto kolekcija uzgajivača Ivana Oreškovića iz Mušaluka, a prvo mjesto kolekcija ovaca uzgajivača Milana Knežević iz Bunića. U kategoriji ovnova treće mjesto osvojio je ovan uzgajivača Ante Starčević iz Velikog Žitnika, drugo mjesto je pripalo ovnu uzgajivača Jove Žigić iz Frkašića, a  prvonagrađeni je ovan uzgajivača Dražena Drakulić iz Orovca. Za šampionsko grlo odabran je ovan uzgajivača Zdene Ramljaka iz Kompolja Koreničkog.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content