Održana radionica o štetnim organizmima masline na otoku Braču

U Sutivanu na otoku Braču, 29. ožujka 2023. održana je radionica o štetnim organizmima masline, ali i drugih biljnih vrsta koju je organizirala Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH) u suradnji s Općinom Sutivan.

Na radionici su stručnjaci Centra za zaštitu bilja HAPIH-a održali predavanja o najvažnijim štetnim organizmima koji posljednjih godina uzrokuju velike probleme na različitim biljkama domaćinima u privatnim okućnicama, maslinicima, voćnjacima kao i na javnim površinama.

Predavanja su održali: dr. sc. Mladen Šimala, dr. sc. Maja Pintar, dr. sc. Martina Kadoić Balaško, dr. sc. Adrijana Novak, Ivana Jakovljević, dipl. ing. i Lidia Bradarić, dipl. ing.

Osnovna tema radionice bile su opasne strane invazivne i karantenske vrste s posebnim naglaskom na crnu štitastu uš araukarije (Lindingaspis rossi Maskel) i narančinog trnovitog štitastog moljca (Aleurocanthus spiniferus Quaintance).

Na području općine Sutivan utvrđeni su problemi povezani s navedenim štetnicima, sudionicima su izložena brojna saznanja o biologiji ovih štetnika, kako ih prepoznati, razmjeri štete, poznatim biljkama domaćinima, raširenosti i dr.. Sudionicima su dane najvažnije preporuke i detaljan opis svih pristupačnih mjera suzbijanja koje je potrebno provoditi u svrhu smanjenja populacije štetnih organizama.

Također su održana vrlo zanimljiva predavanja  o  aktualnim i opasnim štetnicima: mramorna stjenica (Halyomorpha halys) – potencijalni štetnik masline, štetnicima ukrasnog bilja – Acizzia jamatonica, crvena palmina pipa (Rhynchophorus ferrugineus) i šimširov moljac (Cydalima perspectalis) te o bolesti koja napada plodove masline – patule masline (Botryosphaeria dothidea).

Sudionici su mogli pogledati uzorke zaraženog biljnog materijala crnom štitastom uši araukarije i narančinim trnovitim štitastim moljcem, kao i primjerke entomoloških zbirki crvene palmine pipe i šimširovog moljca. Nakon održanih predavanja stručnjaci Centra za zaštitu bilja su rado odgovarali na brojne upite sudionika radionice i na kraju podijelili dostupne brošure o izlaganim štetnicima u izdanju HAPIH-a.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content