Održana radionica o reformulaciji hrane i smanjenju unosa soli

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) i Služba za zdravstvenu ekologiju organizirali su Radionicu „Food Reformulation and Salt Reduction“ koja se, uz potporu Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) odnosno njenog ureda u Hrvatskoj (WHO Country Office Croatia) i europskog ureda WHO European Office for Prevention and Control of Noncommunicable Diseases (NCD Office) / Division of Country Health Programs, Moscow, Russian Federation, održala 10. studenog 2021.godine.

Prisutne je u ime HZJZ-a i ravnatelja izv.prof.dr.sc Krunoslava Capaka pozdravio doc.dr.sc Tomislav Benjak, a u ime WHO-a dr.sc Iva Pejnović Franelić, Liaison Officer Croatia.

Predavanja su održali pozvani predavači i stručnjaci: prim.dr Vera Katalinić Janković, dr.med, savjetnica Ministra zdravstva; izv.prof.dr.sc Sanja Musić Milanović, epidemiolog, voditeljica Službe za promicanje zdravlja i voditeljica Nacionalnog programa Živjeti zdravo; akademik Bojan Jelaković, voditelj Zavoda za nefrologiju, arterijsku hipertenziju, dijalizu i transplantaciju KBC Zagreb; izv.prof.dr.sc Ranko Stevanović, dr.med voditelj Službe za javno zdravstvo HZJZ; dr.sc Darja Sokolić, ravnateljica Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH); dr.sc Lea Pollak, voditeljica Odjela za dodatke prehrani HZJZ i komponente Prehrana i zdravlje Nacionalnog programa Živjeti zdravo; Marija Batinić Sermek, dipl.ing. voditeljica Službe za kvalitetu hrane i informiranje o hrani Ministarstva poljoprivrede. Od strane WHO predavanje je održala dr.Clare Ferrand, techical officer, WHO European Office.

Visoki krvni tlak je čimbenik rizika za kardiovaskularne bolesti kao što su bolesti srca i moždani udar. Prekomjerna konzumacija soli povisuje krvni tlak. Za razvoj učinkovitih nacionalnih programa smanjenja unosa soli potrebni su usklađeniji napori, provođenje nadzora i provedba politika te intervencija za koje se zna da su učinkovite u smanjenju unosa soli na razini stanovništva.

Cilj Radionice bio je prikaz provedbene politike na temelju akcijskog plana i strategije smanjenja unosa soli u Republici Hrvatskoj te prikaz intervencija i nadzora kao i najava budućih koraka u reformulacijama hrane i smanjenju unosa soli.

Izvor: HZJZ

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content