Održana radionica na temu „Uzorkovanje sjemena poljoprivrednog bilja“

U Osijeku je 16. lipnja 2023. godine Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) organizirao radionicu za analitičare iz laboratorija upisanih u Upisnik ovlaštenih i referentnih laboratorija za kontrolu kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala. Laboratorij za ispitivanje sjemena Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo HAPIH-a je Ministarstvo poljoprivrede u skladu sa Zakonom o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (NN 110/21) imenovalo referentnim i ovlaštenim laboratorijem za kontrolu kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala. Kao referentni laboratorij, organizira i provodi radionice za analitičare ovlaštenih laboratorija za kontrolu kvalitete sjemena.

Na radionici su stručnjaci Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo HAPIH-a održali predavanja o najvažnijim procedurama u postupku uzorkovanja sjemena, važnosti tog postupka, te vezi uzorkovanja, certificiranja i analize kvalitete sjemena.

Rukovoditeljica Laboratorija dr.sc. Sanja Špoljarić Marković istaknula je zakonsku osnovu kojom se definiraju pravila uzorkovanja te važnost dobivanja reprezentativnog uzorka. Sukladno zakonskoj regulativi za potrebe provjere sortne pripadnosti i ispitivanja kvalitete sjemena u procesu certifikacije uzorke uzima ovlašteni uzorkivač, a uzorak se koristi za potrebe postkontrole u kontrolnom polju, te postkontrole u laboratoriju kojom se provjerava kvaliteta sjemena, te rad analitičara i uzorkivača.

Dalija Gašo, dipl.ing., rukovoditeljica Odsjeka za izdavanje certifikata, polaznicima je približila i pojasnila postupak certifikacije sjemena, važnost pravilnog uzorkovanja u certifikacijskoj shemi, te istaknula konkretne primjere iz postupka certifikacije.

Mr.sc. Dijana Ocvirk polaznicima je prezentirala osnove pravilnog uzorkovanja, ciljeve ovog postupka, te neophodnu opremu i pribor. Nakon teorijskog dijela polaznicima je praktično prezentirala postupak nakon čega su imali mogućnost samostalno uzorkovati sjeme iz različitih vrsta ambalaže i korištenjem različite opreme za ovu namjenu. Po završetku uzrokovanja Marijana Böhm, dipl.ing. je u laboratoriju sudionicima pojasnila i praktično prezentirala pripremu prosječnog uzorka postupkom razdjeljivanja sjemena, te pečaćenja uzorka i pripreme za slanje u Centar za sjemenarstvo i rasadničarstvo za potrebe postkontrole.

Radionica je bila prilika za stjecanje novih znanja, ali i razmjenu iskustava između analitičara uposlenih u ovlaštenim laboratorijima za kontrolu kvalitete sjemena.

Na radionici je sudjelovalo 19 analitičara iz 10 laboratorija, a završila je konstruktivnom raspravom i podjelom potvrda o sudjelovanju.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content