Održana radionica na temu „Determinacija sjemena žitarica i trava“

Laboratorij za ispitivanje sjemena Centra za sjemenarstvo i rasadničarstvo Hrvatske agencije za poljoprivredu i hranu (HAPIH) je Ministarstvo poljoprivrede u skladu sa Zakonom o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja (NN 110/2021) imenovalo referentnim i ovlaštenim laboratorijem za kontrolu kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala. Jedna od zadaća referentnog laboratorija je i organiziranje i provedba radionica za analitičare ovlaštenih laboratorija za kontrolu kvalitete sjemena. Glavna je zadaća ovakvih radionica informirati polaznike o važećoj zakonskoj regulativi, postupcima i procesima u ispitivanju kvalitete sjemena, promjenama u metodama uzorkovanja i analizi sjemena, te pravilima za pisanje i izdavanje Izvješća o kvaliteti sjemena poljoprivrednog bilja. Radionice su i prilika za razmjenu iskustava između analitičara uposlenih u ovlaštenim laboratorijima za kontrolu kvalitete sjemena.

Radionica na temu „Determinacija sjemena žitarica i trava“ održana je 24. studenog 2022. godine. Na radionici su sudjelovala 24 analitičara iz 14 laboratorija upisanih u Upisnik laboratorija za kontrolu kvalitete poljoprivrednog reprodukcijskog materijala. Radionica je obuhvatila teorijski i praktični dio vezan za determinaciju sjemena različitih vrsta žitarica i trava. U teorijskom dijelu pojašnjene su definicije čistog sjemena različitih biljnih vrsta, pravila prikazivanja rezultata i opisi sjemena. U praktičnom su dijelu sudionici proveli test čistoće na uzorcima sjemena žitarica i trava. 

Radionica je završena konstruktivnom raspravom i podjelom potvrda o sudjelovanju.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content