Održana radionica Genomska selekcija u službi poboljšanja mliječnosti i dohodovnosti istarske ovce

Jedan od zaključaka je povećanje populacije pod selekcijskim obuhvatom tj. ponovno uključivanje OPG-ova koji su napustili provedbu uzgojno-selekcijskog rada

Agencija za ruralni razvoj Istre (AZRRI) organizirala je radionicu pod nazivom „Razvoj strategije za implementaciju selekcije s optimalnim doprinosima u funkciji genetskog napretka i očuvanja genetskog diverziteta za svojstva mliječnosti“ kao potporu provedbi uzgojnog programa istarske ovce. Na radionici su predstavljeni rezultati znanstvenog projekta „Genomska karakterizacija, konzervacija i selekcija s optimalnim doprinosima kod hrvatskih mliječnih pasmina ovaca – OPTISHEEP“ koji uključuje istarsku i pašku ovcu. Nositelj ovog projekta je Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet pod vodstvom izv. prof. dr. sc. Jelene Ramljak u suradnji s Hrvatskom zakladom za znanost, Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH), uz podršku Ministarstva poljoprivrede.

Nakon uvodnih riječi direktora AZRRI-ja Igora Merlića i pročelnika županijskog Upravnog odjela za poljoprivredu Ezia Pinzana, dosadašnje rezultate istraživanja su predstavili izv. prof. dr. sc. Jelena Ramljak, doc. dr. sc. Ante Kasap (Sveučilište u Zagrebu Agronomski fakultet) i dr. sc. Marija Špehar (HAPIH).

Okupljene uzgajivače i novinare Jelena Ramljak je upoznala s ciljevima projekta. Jedan od njih svakako je i genotipizacija ovaca i ovnova pod uzgojno-selekcijskim radom kako bi se omogućila provedba genomske selekcije i utvrdili parametri genetske raznolikosti na molekularnoj razini istarske ovce. Do sada je prikupljeno i genotipizirano oko 1200 životinja s 12 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava (OPG) obuhvaćenih uzgojno-selekcijskom radom, a u čiju je provedbu uključen HAPIH.

Ante Kasap je predstavio rezultate utjecaja dobi kod prvog pripusta na svojstva mliječnosti, a iz dobivenih rezultata je zaključio kako prvi pripust ne treba prolongirati na drugu godinu života ako je životinja zdrava, dovoljno razvijena i u dobroj kondiciji. Ujedno je predstavio i rezultate vezane uz istraživanje genetskog varijabiliteta temeljem efektivne veličine populacije istarske ovce utvrdivši da se posljednjih godina smanjuje genetska raznolikost populacije koja je obuhvaćena uzgojno-selekcijskim radom. Predstavio je i teorijsku osnovu strategije za povećanje genetske povezanosti stada tzv. shemu sparivanja kako bi se pravilnim korištenjem ovnova između stada očuvala genetska raznolikost.

Marija Špehar je predstavila rezultate analize porijekla istarske ovce kao osnove za utvrđivanje genetske raznolikosti populacije. Analizom različitih mjera genetske varijabilnosti kao preduvjeta uspostave uzgojnih programa utvrđen je određeni gubitak genetske varijabilnosti. Jedna od mjera je i koeficijent inbridinga koji je odnosi na uzgoj u srodstvu. Naime, pri provedbi uzgojno-selekcijskog rada preporučuje izbjegavati sparivanje u srodstvu zbog negativnih posljedica koje se manifestiraju kroz smanjenu proizvodnost i dugovječnost životinja kao odraz njihove slabije plodnosti i otpornosti (inbriding depresija). U svojoj prezentaciji Marija Špehar je ujedno predstavila sustav odabira ovnova za sparivanje ovaca u stadu koji se temelji na odabiru ovnova koji ima što veću uzgojnu vrijednost i koji je što manje srodan s ovcama koje uzgajivač ima u stadu. Na ovaj način, na temelju procijenjenih uzgojnih vrijednosti za svojstva mliječnosti uzevši u obzir međusobnu srodnost životinja, uzgajivači mogu provesti odabir najboljih životinja u stadu i time povećati buduću proizvodnju.

Moderator radionice bio je izv. prof. dr.sc. Antun Kostelić koji je ujedno govorio o održavanju zdravlja u stadima ovaca predstavivši bolesti koje su prisutne u populaciji istarske ovce i mogućnosti njihovog suzbijanja.

Okupljenima se obratio i Vedran Macan, predsjednik Udruge uzgajivača istarske ovce „Istrijanka 2013“, zaključivši da će uzgajivači u budućnosti morati odustati od običaja biranja ovna po izgledu i orijentirati se na preporuke predstavljene na radionici. Svakako je jedan od bitnih zaključaka radionice i povećanje populacije pod selekcijskim obuhvatom tj. ponovno uključivanje OPG-ova koji su napustili provedbu uzgojno-selekcijskog rada. Glavni je razlog njihovog napuštanja provedbe selekcije u stadima istarske ovce obveza petogodišnjeg razdoblja obaveznog držanja. Posebni savjetnik ministrice poljoprivrede Mario Bratulić, dr. vet. med. je naglasio kako će se aktivno uključiti u izradu prijedloga kako bi se smanjilo obavezno razdoblje držanja izvornih pasmina. Sudionici radionice su se složili da istarska ovca, pored tradicionalne i kulturološke važnosti, ima značajan ekonomski i demografski značaj za Istarsku županiju. Stoga će rezultati predstavljeni na radionici kao i njeni zaključci poslužiti u pronalaženju mogućnosti poboljšanja profitabilnosti uzgoja istarske ovce kroz implementaciju selekcije s optimalnim doprinosima.

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content