Održana prva sjednica Stručnog tijela za kemijske opasnosti u hrani i hrani za životinje HAPIH-a

U Zagrebu je 29. studenog 2023. održana prva sjednica Stručnog tijela za kemijske opasnosti u hrani i hrani za životinje. Stručno tijelo osnovano je na inicijativu Centra za sigurnost hrane HAPIH-a, te su u njemu zastupljeni stručnjaci koji se bave sa sigurnosti hrane iz akademske zajednice i vodećih nacionalnih laboratorija. 

Stručno tijelo bavit će se znanstveno – stručnim radom vezanim za kemijske opasnosti (kontaminanti, aditivi i veterinarsko medicinski proizvodi) koje su prijetnja sigurnosti hrane i hrani za životinje te će kroz praćenje kemijskih opasnosti skretati pozornost nadležnih tijela i javnosti na sve ono što može utjecati na sigurnost hrane i dovesti do ugrožavanja zdravlja ljudi, životinja i okoliša.

Članovi stručnog tijela u prvom trogodišnjem mandatu su:

  1. prof. dr. sc.Brigita Popović, Fakultet agrobiotehničkih znanosti Osijek, predsjednica
  2. dr. sc. Martina Jurković, Centar za sigurnost hrane, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Osijek, zamjenica predsjednika
  3. Vlatka Buzjak Služek, dipl. ing., Centar za sigurnost hrane, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Osijek, tajnica 
  4. prof. dr. sc. Jasna Bošnir, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Zagreb
  5. prof. dr. sc. Mia Kurek, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
  6. prof. dr. sc. Jelka Pleadin, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
  7. prof. dr. sc. Tomislav Klapec, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
  8. dr. sc. Gordana Jurak, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Zagreb
  9. dr. sc. Maja Lazarus, Institut za medicinska istraživanja, Zagreb
  10. dr. sc. Lea Pollak, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb

Stručno tijelo će sastajati najmanje dva puta godišnje, a moći će predlagati, dizajnirati i evaluirati znanstvene studije potrebne za procjenu rizika i javnozdravstvene rizike iz hrane i hrane za životinje, izrađivati i donositi znanstvena mišljenja i izvješća te rješavati ostala pitanja vezana za kemijske opasnosti u hrani i hrani za životinje. 

Rad ovog stručnog tijela moći će se pratiti preko zapisnika sa sjednica Stručnog tijela koji će biti objavljeni na mrežnoj stranici HAPIH-a, a službeno mu se može obratiti preko e-mail adrese: info.csh@hapih.hr

Korištenjem stranice www.hapih.hr pristajete na uporabu kolačića (eng. cookies). Blokiranjem kolačića i dalje možete pregledavati stranicu, ali neke njezine funkcionalnosti Vam neće biti dostupne. VIŠE O KOLAČIĆIMA

Skip to content