U Zagrebu je 23. studenog 2023. održana prva sjednica Stručnog tijela za biološke opasnosti u hrani i hrani za životinje. Stručno tijelo osnovano je na inicijativu Centra za sigurnost hrane HAPIH-a, te su u njemu zastupljeni stručnjaci koji se bave sa sigurnosti hrane iz akademske zajednice i vodećih nacionalnih laboratorija.
Stručno tijelo bavit će se znanstveno – stručnim radom vezanim za biološke opasnosti koje su prijetnja sigurnosti hrane i hrani za životinje, te će kroz praćenje bioloških opasnosti, bolesti koje se prenose hranom, higijene u proizvodnji hrane i rukovanju s hranom, skretati pozornost nadležnih tijela i javnosti na sve ono što može utjecati na sigurnost hrane i dovesti do ugrožavanja zdravlja ljudi, životinja i okoliša.
Članovi stručnog tijela u prvom trogodišnjem mandatu su:
- izv. prof. dr. sc. Nevijo Zdolec, Veterinarski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, predsjednik
- dr. sc. Brigita Hengl, Centar za sigurnost hrane, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Osijek, zamjenica predsjednika
- dr. sc. Jasenka Petrić, Centar za sigurnost hrane, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu, Osijek, tajnica
- prof. dr. sc. Ksenija Markov, Prehrambeno-biotehnološki fakultet, Zagreb
- prof. dr. sc. Natalija Velić, Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek
- prof. dr. sc. Ljubo Barbić, Veterinarski fakultet, Zagreb
- doc. dr. sc. Andrea Humski, Hrvatski veterinarski institut, Zagreb
- dr. sc. Ivančica Kovaček, Nastavni zavod za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“, Zagreb
- dr. sc. Pavle Jeličić, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb
- Diana Brlek Gorski, dr. med. spec. mikrobiologije, Hrvatski zavod za javno zdravstvo, Zagreb
Stručno tijelo će sastajati najmanje dva puta godišnje, a moći će predlagati, dizajnirati i evaluirati znanstvene studije potrebne za procjenu rizika i javnozdravstvene rizike iz hrane i hrane za životinje, te izrađivati i donositi znanstvena mišljenja i izvješća, te rješavati ostala pitanja vezana za biološke opasnosti u hrani i hrani za životinje.
Rad ovog stručnog tijela moći će se pratiti preko zapisnika sa sjednica Stručnog tijela koji će biti objavljeni na mrežnoj stranici HAPIH-a, a službeno mu se može obratiti preko e-mail adrese: rh.hipahobfsctd-31f8eb@hsc.ofni
Izvor foto: Freepik